fű nem biztonságos

Húsz év után az derült ki a fűről, hogy egyáltalán nem ártalmatlan

Egy húsz éven át folyó kutatás, melyet a marihuána hosszú távú hatásával kapcsolatban végeztek, megdöntötte azt a korábbi nézetet, miszerint ez a drog teljesen biztonságos.

A vizsgálat kimutatta, hogy a kanabisz erős függőséget okoz, mentális problémákat eredményez és kapudrogként működik a többi kábítószer irányába.

Amint azt a kutatást vezető Wayne Hall professzor, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kábítószer tanácsadója és a Londoni King’s College munkatársa kifejtette, ha a kannabisz nem okoz függőséget, akkor a heroin és az alkohol sem, előbbiről ugyanis legalább annyira nehéz leszoktatni valakit, mint a másik kettőről.

Azok, akik megpróbálnak leállni a füvezéssel, gyakran válnak szorongóvá, továbbá sokszor álmatlanság, étvágyzavar és depresszió is jelentkezik náluk. A kezelések után ráadásul a leszokni vágyóknak csupán kevesebb, mint a fele bírja ki hat hónapnál hosszabb ideig a szer nélkül. A tanulmány arra is felhívta a figyelmet, hogy a mai tinédzserek és fiatal felnőttek legalább akkora eséllyel kezdenek el füvet használni, mint dohányozni.

Hall professzor hozzátette, hogy a marihuánát nem lehet halálos mértékben túladagolni, ami miatt talán kevésbé tűnik veszélyesnek, mint a heroin, ugyanakkor használata például a terhesség alatt jelentősen csökkenti a magzat súlyát, hosszú távon pedig rákot, hörghurutot és szívrohamot is okozhat. A legnagyobb veszélye azonban talán mégis az, hogy a tizenéveseknél a rendszeres fogyasztás mentális problémákat és függőséget idéz elő, és – amennyiben valaki nem jut hozzá megfelelő időben – elvonási tünetek jelentkezhetnek.

A szakemberek a fentiek fényében úgy látják, hogy a marihuánát tévesen tartják sokan biztonságos drognak, mivel használata – főleg a tinédzserek körében – szoros összefüggésben állhat a pszichózissal és a skizofréniával is.

Forrás: HáziPatika.com

Oszd meg!