célok

Kíváncsiság kontra céltalanság – avagy miért nyúl valaki droghoz?

Az utóbbi évtizedekben elterjedt az a nézet, hogy elsősorban a „kíváncsiság” az, ami miatt kipróbálják a fiatalok a drogokat.

Ha egy problémára adott válasz, vagy egy probléma okaként megnevezett indok, nem mutat megoldást a problémára, akkor az estek döntő többségében arról van szó, hogy az nem a helyes válasz.

Így van ez ezzel a tetszetős kíváncsiság-maszlaggal is. Mit lehet vele kezdeni? Semmit.

A kíváncsiság az ember egyik legfontosabb tulajdonsága, tehát, ha e miatt drogozik valaki, akkor abból az következne, hogy a drog is természetes velejárója az életünknek.

Túl sokan próbálnak meggazdagodni, extra profitot termelni a drogfogyasztásból. És itt nem csak konkrétan a bűnözőkre, az illegális drogok előállítóira és terjesztőire gondolunk, hanem mindazokra, akiknek közvetett módon nő a bevétele azáltal, hogy egyre magasabb a drogfogyasztók aránya Magyarországon. Így hát sokak érdeke, hogy ezt a nyilvánvaló hazugságot minél szélesebb körben elterjesszék a társadalomban.

Ha a fiatalok mindent kipróbálnának, amire csak kíváncsiak lehetnek, akkor már nem lenne élő ember a földön. Igen, az ember sok mindent kipróbál, de azt nem, amiről nyilvánvalóan tudja, hogy veszélyes. Nem dugja az ujját a konnektorba, nem vágja meg a kezét szándékosan, nem ugrik be egy oroszlánokkal teli ketrecbe, stb.

Minden felmérés egyértelműen bizonyítja, hogy hogy a fiatalok egészen pontosan tudják, a drog komoly veszélyeket hordoz magában, mégis sokan kipróbálják. Kipróbálják, de nem mindenki, és az is tény, hogy nem a gyávák tarják magukat tőle távol.

Azokkal sülnek fel a hivatásos és alkalmi dealerek, akiknek az életében van valami, ami ellenállóbbá teszi őket ezekkel a kísértésekkel szemben.

Itt nem valamiféle misztikus, megfoghatatlan jellembeli képességekről van szó, és nem is valamiféle középkori szigort idéző nevelésről, hanem egy olyan egyszerű dologról, ami talán e miatt az egyszerűsége miatt nem kap elegendő figyelmet és hangsúlyt.

Akinek céljaik vannak, azok nem szorulnak rá, hogy elmeneküljenek, a gyakran kudarcokkal teli valóság elől, mivel van, ami mozgatja őket, van valami, ami ott lebeg a szemük előtt, amiből erőt meríthetnek, hogy kitartsanak.

Mindenki azért fordul a drogokhoz, mert valamit meg akar változtatni az életében, valamit, ami annyira fontos a számára, hogy bármit megtenne érte. Tehát, úgy is fogalmazhatnánk, hogy csak az nyúl drogokhoz, aki nem boldog.

A boldogság a tevékenységekben rejlik, az elért célok adnak örömöt, az elért célok adnak lendületet és eltökéltséget.

Természetesen nem hátrány, ha valakinek igazán komoly céljai vannak, de nem kell itt feltétlenül valami nagy dologra gondolni. Egy ember céljának a drogprevenció szempontjából csak annyira kell erősnek lenni, hogy legyen valami, ami foglalkoztatja.

Ez lehet a sport, a művészet, a számítástechnika, a tudomány, de még háztartás területén is. Mivel minden ember más és más, természetes, hogy mindenkinek más az érdeklődési köre, van aki könnyebben megtalálja azt acélt, ami boldoggá tudja tenni, van aki nehezebben, de ott van mindenkiben.

Számunkra a Maraton, a futás ennek a célnak, ennek a legyőzendő akadály feletti boldogságérzetnek a szimbóluma.

Oszd meg!

Tudj meg többet! Csatlakozz a mozgalomhoz!