krokodil drog

Krokodil: húsevő drog jelent meg a magyar piacon

Egy új kábítószer jelent meg Magyarországon, melyet 1932-ben kísérleteztek ki.

Megjelenése Oroszországban jelentette a legnagyobb társadalmi problémát az elmúlt években, az elterjedés fő oka a kábítószer olcsósága volt. Hazánkban már 2002-ben észlelték a megjelenését, de az elmúlt napokban maradandó, végtag elvesztését okozó károsodást okozott egy fiatalembernél.

Miért éppen krokodil?

A nagy testű hüllőről nevezték el, mert a szervezetbe jutott mérgező anyagok a szúrás helyén pikkelyessé, majd pedig zöldessé változtatják a bőrt. Akik ezzel a droggal élnek, azok súlyos következményekkel számolhatnak.

A szövetelhalás oka (miért „húsevő”?)

Az erekbe fecskendezett kábítószer összehúzza az ereket, a végtagban szinte megszűnik a keringés, amelytől először sápadt lesz a bőr, később egyre lilább, majd elfeketedik. A hosszú távú kábítószer-fogyasztóknál az általa előidézett súlyos szöveti károsodás, visszérgyulladás és üszkösödés miatt előbb-utóbb végtag-amputációt kell végezni. Az amputáció célja a beteg életének megmentése! Az ismétlődő szöveti károsodás olyan magas fokú is lehet, hogy a függők várható élettartama nem több két-három évnél!

Miért ilyen mérgező?

Az emberi szöveteket roncsoló kábítószer alapja a dezomorfin, amelynek nyugtató hatása a heroinnál is erősebb. Azonban nem ez okozza a súlyos károsodásokat, hanem az egyéb szennyező anyagok, amiket hozzákevernek. „A krokodilt különféle szerekkel elegyítik, például foszforral vagy sósavval, a kábítószer pusztító mellékhatásaiért ezek felelősek”– nyilatkozta dr. Zacher Gábor toxikológus kollégám.

Számítani lehet a „krokodil” hatása alatt lévő kábítószer-élvezőkre is a jövőben, reméljük, alacsony számban. A foltos bőrelváltozások egyidejű megjelenése esetén mindenképpen gondolni kell erre is.

Forrás: kisalfold.hu

Oszd meg!