marihána

Tények, amiket tudnod kell a marihuánáról – I. rész

Manapság rengeteg országban legalizálják a marihuánát, mondván, hogy ártalmatlan, és nincs semmilyen káros hatása rád nézve. Sok embertől lehet hallani, hogy a marihuána jobb mint az alkohol, hiszen az ember nem lesz tőle agresszív, vagy nem lesz tőle sörhasa. Bármelyik okot is hozzák fel, sajnos az igazság a drogokról az, hogy semmiben sem jobb egyik drog a másiknál. Szeretnénk egy három részes cikksorozattal eloszlatni a média, vagy bármilyen forrás által megadott hamis adatokat a marihuánával kapcsolatban.

Marihuánának nevezik az indiai kender szárított virágát, magját, és levelét. Sokféle szleng elnevezése, vagy utcai neve van, pl.: dzsoint, spangli, fű, THC.
A hasis a cannabis (a kender latin neve) egy másik formája, amely az indiai kender gyantájából készül. Átlagosan hatszor erősebb, mint a marihuána. Ez egy hallucinogén anyag, amely eltorzítja azt, ahogyan a körülöttünk lévő világot érzékeljük. A cannabisban található vegyi anyagot, amely a torzulást okozza „THC”-nek hívják. Az egyes marihuána fajták THC-tartalma nagyon változó lehet, de általánosságban elmondható, hogy a THC tartalom növekedett az utóbbi években.

A marihuána a leginkább elterjedt drog a világon. Az USA-ban 14,4 millióan szívtak marihuánát legalább egyszer. Magyarországon a népesség 3,9 százaléka használta már legalább egyszer. Amikor valaki elszív egy füves cigit, általában perceken belül érezni kezdi a hatását. Az azonnal jelentkező érzetek – felgyorsuló szívverés, mozgás- és egyensúlyzavarok, a dolgok „álomszerűnek” tűnnek – az első fél órában elérik csúcspontjukat. Ezek a rövid távú hatások rendszerint két-három óra alatt elmúlnak. Mivel az átlagos fogyasztó több füstöt lélegez be, és tovább tarja benn annál, mintha cigarettát szívna, így a füves cigi erősen károsítja a tüdőt. A torokfájással és a légcsőhuruttal járó kellemetlenségeken túl az találták, hogy egy füves cigaretta elszívásával annyi rákkeltő vegyi anyag jut az ember szervezetébe, mintha öt hagyományos cigarettát szívna el.

A marihuána használatának szellemi hatásai hasonlóan súlyosak. A marihuánát fogyasztók emlékező és gondolkodási képessége rosszabb, mint azoké, akik nem élnek vele.

A 15 éves koruk előtt füvező 26 éves vagy idősebb felnőttek 62 százaléka valamikor az élete során áttért a kokainfogyasztásra; 9 százalékuk legalább egyszer kipróbálta a heroint; 54 százalékuk pedig visszaélt valamilyen vényköteles tudatmódosító szerrel.

Az alkohol után a marihuána a második leggyakrabban kimutatott anyag a halálos autóbaleseteket okozó autóvezetők szervezetében. Most vegyük hozzá ehhez azt, hogy Magyarországon egy középiskolás fiatalokon végzett 2006-os felmérés azt mutatta, hogy 17,3 százalékuk kipróbálta már a cannabist abban a „tudatban”, hogy a füvet „nem lehet túladagolni”.

Osztálykiránduláson szívtam füvet. Azt gondoltam ha mindenki szív akkor ne én legyek a „különc gyerek”. Két nappal utána mentünk iskolába. Emlékszem fizika óra volt és a tanár engem hívott ki a táblához. Öt percbe tellett megtennem egy két méteres utat a padomtól, annyira nem tudtam a testemet mozgatni rendesen. Végül mikor kiértem a táblához a tanár diktálni kezdte a feladatot és én teljesen mást írtam a táblára. Nem emlékeztem arra, hogy mit mondott egy pillanattal az előtt, és összekevertem az osztálytársaim neveit. Soha életemben nem éreztem magam annyira tehetetlennek, mint akkor. Mintha egyáltalán nem ott lettem volna. Nem érzékeltem, hogy mi történik körülöttem. Körülbelül öt napig tartott mire elmúlt a hatása a fűnek és újra fel tudtam fogni mit mond a tanár, vagy bárki aki hozzám beszél. – Krisztián, 16 éves

A marihuána fogyasztásának azonnali hatásai közé tartozik a felgyorsult szívverés, a tájékozódási zavar, és a mozgáskoordináció elvesztése, melyet gyakran depresszió vagy álmosság követ. Vannak, akik pánikrohamot kapnak vagy szorongani kezdenek. De a probléma itt nem ér véget…

/folytatjuk/

Oszd meg!