Miért támadják a jó embereket?

Vajon a jó embereknek is lehetnek rosszakaróik?

Szent-Györgyi Albert
Semmelweis Ignác
Nelson Mandela
Teréz Anya
Martin Luther King Jr.
Galileo Galilei
És még sokan mások…

Gondolkodtál-e már azon, hogy miért van az, hogy még jó embereket is érhet megvetés, támadások, kellemetlenségek. Még a legjobb embereket is kibeszélhetik a hátuk mögött, vagy rossz hírbe hozhatják.

Hiszen ki akarna kárt okozni egy jó embernek? Az embert ez néha igazán összezavarja.

És ezzel el is érkezünk a néha kemény igazság, vagy éppen a megnyugtató hazugságok területére.

A fent említett emberekben van egy közös dolog. Változást hoztak az igazságon keresztül.

Kevés ismerni egy igazságot, ha azzal utána nem tudunk pozitív eredményeket elérni, akkor nem sokat ér.

A hétvégén épp Piroska Gyula barátom emlékeztetett Semmelweis Ignác, „az anyák megmentőjének” történetére.

Az 1800-as években rengeteg nő halt meg az úgynevezett „gyermekágyi láz”-ban.

Akkoriban az volt a „menő”, ha egy orvos minél véresebb, mocskosabb köpenyben járt, hiszen ebből látszott igazán, hogy milyen sokat is dolgozik.

Akkoriban a több funkciót ellátó orvosoknál nem volt ritka, hogy egy boncolás után lucskosan felmentek a szülészeti osztályra világra segíteni egy gyermeket.

Semmelweis pedig, mint korabeli orvos teljesen le volt sújtva a tragédiáktól. Sokat dolgozott, hogy meglelje a megoldást. Rengeteget boncolt, és rengeteg szülést vezényelt le, és csak egyre fájdalmasabb volt neki látni, ahogy sorra halnak meg az anyák a gyermekágyi lázban.

Mígnem rájött a megoldásra, és kipróbálta, hogy klóros kézmosással fertőtleníti a kezét. Ezzel sikerült elpusztítania a kezén maradt baktériumokat. Miután ez sikeres volt, bevezette ezt egész osztályán.

És csodák csodájára elkezdtek csökkenni a halálozások, és az édesanyák egészségesen mehettek haza csemetéikkel.

Ez gyönyörű történet. De itt még nincs vége.

Semmelweis látva a csodás eredményeket igyekezett minél szélesebb körben elterjeszteni a felfedezést. Hiszen annak ellenére, hogy az ő osztályán már biztonságban lehettek az anyák, máshol továbbra is sorban haltak meg.

Ezen pedig Ő változtatni akart.

De amikor elkezdte bemutatni felfedezéseit, rámutatott, hogy tulajdonképpen az orvosok eddigi hanyag higiéniája okozta az édesanyák elhalálozását.

Ez viszont nem tetszett az orvos társadalomnak. Az orvos tudományok legtekintélyesebb képviselői támadták felfedezéséért.

Megvetették, kiközösítették.

Na de miért is hoztam ezt a történetet? Úgy hiszem, ő jó ember volt. Életek millióit mentette meg felfedezése. Na de akkor miért támadták?

A megnyugtató hazugságok leveszik az ember válláról a felelősséget. Egy-egy kemény igazság pedig bizony nagyot tud ütni.

És vannak emberek, akik ha nem is mindig könnyen, de szembe tudnak nézni az igazsággal, még ha az fáj is. És vannak, akik mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen szembenézniük az igazsággal.

Na de miért? Mi olyan nagyon fájdalmas abban, hogy kezet kell mosnia egy orvosnak?

Valószínűleg nem is a kézmosással van a baj. Azzal még csak-csak szembe néznének. De ha ezzel az igazsággal szembenézne, akkor bizony még azzal is szembe kéne néznie, hogy azok az édesanyák, akik eddig meghaltak, azok bizony az ő hibájából haltak meg, mert nem mosott eddig kezet.

Így szembe kéne néznie azzal, hogy ő eddig valami rosszat tett. Na, ez a kemény. Ez nem könnyű.

De ha ledorgálják Semmelweist, és azt mondják, hogy badarság, amit felfedezett, akkor nem kell szembenézniük a bűneikkel, nem kell rosszul érezniük magukat.

Így sajnos még a legjobbakkal is megesik, hogy támadások érik.

Szóval, hogyha azt látod, hogy egy jó embert, ügyet támadás ér, vagy akár téged, akkor érdemes megnézni, hogy a támadónak mivel kéne szembenéznie valójában, ha az igazság érvényre jutna.

Sajnos az igazság nem mindenkinek érdeke. De mindig vannak emberek, akik tovább mennek ellenszélben is. Legyél te is ilyen! Jobb ellenszélben kiállni az igazságért, mint bután ragaszkodni egy népszerű hazugsághoz.

 

Németh Gergő

 

Németh Gergő
a Drogmentes Világért Alapítvány Magyarországi vezetője

 

Feliratkozás