nyilt level pedagogus

Nyílt levél minden pedagógusnak

Állítólag a világ legfontosabb szakmája a pedagógus!

Biztos találkoztál már azzal a szemlélettel, hogy a jövőnk biztosítása csakis a gyerekeken keresztül valósítható meg.

Ezt egy nagyon egyszerű példával be is lehet mutatni.
Kovács János 40 évesen minden nap 8 órát dolgozik, este 4 órát nézi a tévét, közben részegre issza le magát, és minden harmadik nap veri a feleségét.

Felmerül a kérdés: Ezt vajon hogyan lehet megakadályozni?

Elmondom!

Beszélsz vele akkor, amikor még csak 13 éves.

Ehhez nem kell időgép. Ehhez a pedagógusoknak végezniük kell a munkájukat. És a munka alatt nem csak arra gondolok, hogy év végéig el kell jutni az anyag végére. Mert a pedagógusi munka bizony nem „csak” ebből áll. Nem bizony!

Kevesen tudják, de a PEDAGÓGUS szó eredete görög.
A paisz, paidosz (gyerek) + agogosz (vezető) szavakból jön.

Vagyis a pedagógus a gyerekeket vezeti.
De, amit még kevesebben tudnak, hogy mit értettek a görögök vezető alatt.

A vezető itt nem csak egy tisztséget vagy egy befolyásos pozíciót jelent. Valakit, aki másokat kizsákmányol. Ezt a jelentést a kommunizmus sulykolta belénk.

Természetesen a vezetésnek része az irányítás, de ez nem rossz dolog.
A VEZETŐ: csoportot irányító személy, aki összehangolja, megszervezi egy csoport közös célját megvalósító tevékenységeket.

Egy gyerek esetében pedig a cél, ami köré a pedagógus megszervezi a tevékenységet, az nem más, minthogy a gyerek elsajátítsa az ismeretét és gyakorlatát mindannak, ami ahhoz kell, hogy felnőttként sikeres és boldog legyen.

Így a pedagógus nem kevesebbet, mint ezt biztosítja.

Így, ha kicsiben nézzük, a pedagógus gyerekeket vezet a céljaik felé. Ha pedig nagyobb távlatban, akkor a jövő civilizáció tégláit teszi le.

De ne feledkezzünk meg a szülőkről sem. Ha kedves olvasóm esetleg nem olvasta elég figyelmesen a fenti írást, könnyen azt hihetné, hogy a szülőket meg sem említem. De valójában én nem írtam, hogy a gyerek vezetése a tanár dolga egyes egyedül. Amikor a szülő segíti gyerekeit, azzal ugyanezt a munkát végzi.

A gyerekek vezetése nem véletlen a legfontosabb munka, hiszen ők a jövő, amit csak rajtuk keresztül tudunk jó irányba terelni. Légy büszke minden értékes pedagógusra!

Szeretettel,

Németh Gergő

 

Németh Gergő
a Drogmentes Világért Alapítvány Magyarországi vezetője