drogosok

Tönkretett élet, elveszített ragyogás és halál: ez vár arra, aki a drogok útjára lép – két igaz történet

Ma már tíz évvel öregebbnek látszik a koránál az egykori szépségideál Kate Moss…

Kate Moss

Derű, higgadtság, és egy csipetnyi félénk mosoly – így jellemezték Kate Moss-t mikor először láthattuk egy Brit magazin lapjain 1991-ben.

Nehéz elhinni, hogy akkoriban egészséges, őszibarack és tejszín arcszínével nyerte meg a magazinok, és a divatlapok kegyeit. Most huszonhárom év elteltével tisztán látható, hogy a hírhedt életmódjának meglett a jutalma. 1994-ben a Moss-mánia viharzott végig a divat világán, így Kate belevetette magát a klubéletbe. A fiatal modellen már akkor meglátszott az egész éjszakás partik hatása. Ez a fajta életmód végül odáig vezetett, hogy 2005-ben egy kép készült a modellről, ahogy épp pár csík kokain felé hajol egy bulin, volt barátja, Pete Doherty és zenekara társaságában. A botrány után – melynek hatására több ruhamárka szerződést bontott vele – hiába ment elvonóra. Folytatta éjszakai életét, ami tovább rontott már amúgy is tragikus állapotán. Végül 2011-re, azaz 37 éves korára annyira leamortizálta a testét, hogy minimum egy évtizeddel többnek nézett ki koránál.

Kurt Cobaint a halálba kergették a drogok 

Kurt Cobain a Nirvana együttes énekese előszőr 1986-ban nyúlt heroinhoz, amit egy tacomai dílertől szerzett aki már előtte ellátta egy Percodan nevű anyaggal. LSD-t szedett, oldószert is használt (szipuzáshoz) és az alkoholizmusra is hajlamos volt.

Kurt-Cobain

Bár pár éven át ritkábban nyúlt heroinhoz, de 1990-re teljesen heroinfüggővé vált. A függősége kezdett kihatni a banda Nevermind turnéjára is. Például 1992-ben a Saturday Night Live-on a Nirvana egy fotózáson vett részt. Cobain – aki előtte heroint használt – többször is elájult a fotózás közben. 1993 júliusában túladagolta magát. Felesége Courtney Love, ahelyett, hogy a mentőket hívta volna, inkább narcannal (a herointúladagolás által elvesztett életfunkciók visszaállítására kifejlesztett erős gyógyszer) injekciózta be, hogy visszahozza az eszméletét vesztett férfit.

Végül 1994 április 5-én, mindösszesen 8 év drogozás után öngyilkos lett. Kurt Cobain az egyik legszembetűnőbb példa, hogy menyire gyorsan és pusztítóan hatnak a drogok az emberekre. Vajon hány kitűnő számot hallhattunk volna még ettől a kiváló művésztől, a drogok sokadik áldozatától?

Oszd meg!