Extasy

Ecstasy, extasy, eki – Tudd meg az igazat!

Az extasy illegális, nincs semmilyen elismert gyógyászati értéke, hasonlóan a heroinhoz és az LSD-hez. Az extasy birtoklásáért, forgalmazásáért és előállításáért járó büntetés a birtokolt drog mennyiségétől függően 2 évtől életfogytig tartó börtönbüntetést jelenthet Magyarországon.

Szomorú, hogy a fiatalok körében ma az extasy az egyik legnépszerűbb kábítószer.

Az extasy alkohollal keverve különösen veszélyes, valójában halálos is lehet. E „dizájner” (mesterségesen előállított vagy szintetikus) drog által okozott kár olyan széles körű, hogy az orvosi ügyeletekre beérkező esetek száma az egekbe szökött, és több mint 1200%-kal növekedett azóta, hogy az extasy vált a legkedveltebb diszkódroggá.

Mi az extasy

Az extasyt a Merck gyógyszergyár fejlesztette ki 1912-ben. Az eredetileg MDMA-ként ismert szert 1953-ban az Egyesült Államok hadserege pszichológiai háborús tesztek során használta, majd az 1960-as években pszichoterápiában kezdték használni mint „gátláscsökkentő” gyógyszert. Az MDMA az 1970-es évektől kezdve lett diszkódrog.

Az 1980-as évek elejétől az MDMA-t úgy reklámozták, mint „a legnagyobb siker a kémián keresztüli boldogság utáni kutatásban”, és mint számos hétvégi buli legmenőbb drogja. Az MDMA 1984-ben még legális volt, és az „Ecstasy” márkanév alatt futott, de 1985-re biztonsági okokból betiltották.

Az 1980-as évek vége óta az extasy egy átfogó „marketing” kifejezéssé vált olyan drogdílerek számára, akik „Extasy-szerű” drogokat árulnak, amelyek esetleg nagyon kevés, vagy egyáltalán semennyi MDMA-t sem tartalmaznak. Noha az MDMA önmagában is képes károkat okozni, az, amit ma extasynek neveznek, drogok széles skáláját tartalmazhatja: LSD-t, kokaint, heroint, amfetaminokat és metamfetaminokat, patkánymérget, koffeint, állat-féregtelenítőszereket stb. Bármilyen aranyos logókat is tesznek a dílerek a tablettákra, ettől lesz az extasy igazán veszélyes; a használó soha nem tudja, mit is vesz be pontosan. A veszély növekszik, amikor a használók megnövelik a dózist, hogy egy korábbi utazás hatásait újra átéljék, nem tudva, hogy lehet, hogy egy teljesen másfajta drogkoktélt vesznek be.

Az extasy leggyakrabban tabletta formájában fordul elő, de injekciózni is lehet, és más módokon is be lehet venni. A folyékony extasy valójában GHB (gamma hidroxibutirát), egy idegnyugtató – olyan anyag, amely megtalálható lefolyótisztítókban, padlóviasz-eltávolítókban és zsírtalanító szerekben is.

Szerelemtabletta vagy hazugság?

Az extasyt gyakran hívják szerelemtablettának, mert felfokozza a színek és hangok érzeteit, és állítólag felerősíti az érintés és simogatás által kiváltott érzéseket is, különösen a szex során.

extasy depresszió

De az extasy gyakran hallucinogéneket is tartalmaz, azaz olyan drogokat, amelyek az emberek elméjére hatnak, és olyan dolgokat láttatnak vagy éreztetnek velük, amelyek valójában nincsenek is ott. A hallucinogének egy félelmetes vagy szomorú múltbeli eseménybe sodorhatják a személyt, amelybe beleragadhat anélkül, hogy ezt észrevenné.

Az extasyról mint szerelemserkentő tablettáról alkotott elképzelés a drogról terjesztett temérdek hazugságok egyike.

Az extasy érzelmileg is károsíthatja a használóit, akik gyakran depressziósak, zavarodottak, súlyos szorongásaik vannak, és paranoiásak, pszichotikusan (őrült módjára) viselkednek, és egyéb pszichológiai problémáik is vannak.

Az extasy használat következményei

Az extasy elnyomja a test természetes vészjelzéseit. Ennek eredményeként a drogot használó személy kiteszi magát annak a kockázatnak, hogy túllépi a teste fizikai korlátait és teherbírását. Ha például egy extasy hatása alatt álló személy nem veszi észre, hogy túlmelegedett, elájulhat, vagy akár bele is halhat a hőgutába.

A Texasi Egyetem Szociálismunka-kutató Központja azt találta, hogy az extasy leggyakrabban előforduló hosszú távú hatásai magukban foglalják a depressziót és a gyengült koncentrációs képességet. A kutatók azt is felfedezték, hogy az extasy ismételt használata alvási, hangulati és szorongásos zavarokkal, remegéssel vagy rángatózással, valamint az emlékezőképességgel kapcsolatos problémákkal hozható összefüggésbe.

RÖVID TÁVÚ HATÁSOK:

 • csökkent ítélőképesség
 • hamis érzelmi kötődés
 • zavarodottság
 • depresszió
 • alvási zavarok
 • súlyos szorongás
 • paranoia
 • drog utáni sóvárgás
 • izommerevség
 • gyengeség, hidegrázás vagy duzzanatok
 • önkéntelen fogcsikorgatás
 • homályos látás
 • émelygés

HOSSZÚ TÁVÚ HATÁSOK:

 • a gondolkodást és az emlékezést befolyásoló maradandó agykárosodás
 • az agy azon részeinek károsodása, amelyek olyan létfontosságú funkciókat szabályoznak, mint a tanulás, az alvás, vagy az érzelmek
 • egy olyan állapot, mintha az agy kapcsolótábláját darabokra szedték volna, majd fordítva rakták volna össze
 • elsorvadt idegszálak és idegvégződések
 • depresszió, szorongás, emlékezetkihagyás
 • a vese működési zavarai
 • vérzékenység
 • elmebetegség
 • a keringés összeomlása
 • görcsös rohamok
 • halál

A drogokkal kapcsolatos megtévesztések

A drogokról kialakult „pozitív” kép nagyrészt annak tulajdonítható, hogy filmekben és dalszövegekben dicsőítik őket.

Amikor egy új szer bukkan fel a piacon, nagyon ritkán tekintik veszélyesnek, csak hosszú-hosszú idő után, amikor már nyilvánvalóvá vált, hogy veszélyes az emberek számára. De a baj ekkorra már megtörtént, és a hamis elképzelés, hogy a drog „veszélytelen”, már széles körben elfogadottá vált.

Az extasy is egy hasonló félrevezető népszerűsítés tárgya volt. Ahogy egy médiamegfigyelő megjegyezte: „Olyan, mintha egy marketingzseni kitalált volna neki egy kampányt.”

Amit a drogdílerek modanak

extasy díler

Amikor tinédzsereket egy felmérés során arról kérdeztek, hogy miért kezdtek el drogozni, 55%-uk azt válaszolta, hogy a barátaik nyomására tették. Menők és népszerűek akartak lenni. A dílerek tudják ezt.

Barátként közelítenek hozzád, és felajánlják, hogy „segítenek” neked „valamivel, ami majd feldob”. A drog „segíteni fog neked beilleszkedni”, vagy „vagány leszel tőle”.

A drogdílereket az elérhető haszon motiválja, és ezért bármit mondhatnak neked, hogy megvedd a drogot.

Azt mondják majd, hogy ha extasyt szedsz, akkor „összejöhetsz egy csomó csajjal”.

Amíg megkapják a pénzüket, a drogdílereket nem érdekli, hogy a drogok tönkreteszik az életed. Őket kizárólag a pénz érdekli. Volt dílerek beismerték, hogy a vevőiket csak „sakkfiguráknak” tekintették.

Ismerd meg a tényeket a drogokról. Hozd meg a saját döntésed.

Forrás: Az igazság az ecstasyról drogfelvilágosító füzet

Oszd meg!