LSD

LSD (bélyeg, trip, papír) hatása – Tudd meg az igazat!

Mi az LSD? 

Az LSD az egyik legerősebb hangulatmódosító vegyi anyag. A rozs és más gabonafélék kalászain élősködő ergot (anyarozs) nevű gombafajtában található lizergsavból állítják elő.

Kristályos formában gyártják, főleg az Egyesült Államokban található illegális laboratóriumokban. A terjesztéshez ezeket a kristályokat folyadékban feloldják. Ez egy színtelen, szagtalan, enyhén kesernyés ízű anyag.

Az LSD-t – amelyet „acid”-ként és még sok más néven is ismernek – az utcán apró tabletta, kapszula vagy zselatinkocka formájában árulják. Néha mintákkal vagy rajzfilmfigurákkal díszített itatóspapírra viszik fel, amelyet azután apró négyzetekre vágnak. Előfordul, hogy folyékony formában is kapható. Ám az LSD, megjelenési formájától függetlenül ugyanazt okozza a használójának: nagy mértékben elszakad a valóságtól.

LDS beszedés

Az LSD-t használók az LSD nyújtotta élményt gyakran „trip”-nek („utazás”) nevezik, amely általában tizenkét órán át tart. A gyakran előforduló, kellemetlen élményeket „bad trip”-nek („rossz utazás”) hívják, de nevezhetnénk őket akár a pokol minden kínjának is.

Mik a hallucinogonék? 

A hallucinogének olyan drogok, amelyek hallucinációt okoznak. A fogyasztó képeket lát, hangokat hall és dolgokat érez, amelyek nagyon valóságosnak tűnnek, de valójában nem léteznek. Bizonyos hallucinogének hirtelen és előrejelezhetetlen hangulatváltozásokat is előidézhetnek a használóban.

Milyen veszélyei vannak az LSD-nek? 

Az LSD hatásai kiszámíthatatlanok. Az eredmény a beszedett mennyiségtől, a személy hangulatától és személyiségétől, sőt a drog használatának helyszínétől is függ. Valójában a hatása teljesen a vakszerencsén múlik – rendellenesen felpörgött állapot, amikor fent van, vagy súlyos, paranoid (gyanakvó, bizalmatlan, más emberekkel szemben félelmet érző) állapot, amikor lent van.

Az LSD első hatásai általában a drog bevétele után fél-másfél órával jelentkeznek. A pupillák gyakran kitágulnak. A testhőmérséklet emelkedhet vagy csökkenhet, csakúgy, mint a vérnyomás és a pulzusszám. Nem ritka az izzadás és a hidegrázás sem.

Az LSD-t használók gyakran tapasztalnak étvágytalanságot, álmatlanságot, szájszárazságot és remegést. Gyakran torzul a látás – a droghasználó figyelme rögzülhet bizonyos színek intenzitásán.

Szélsőséges hangulatváltozás tapasztalható – a félig öntudatlan „révülettől” az elhatalmasodó rettegésig bármi előfordulhat. A dologban az a legrosszabb, hogy az LSD-t használó személy képtelen megállapítani, hogy mely érzékletek valósak, és melyek azok, amelyeket a drog okozott.

Vannak, akik az LSD használata során felfokozott révületet tapasztalnak, amit összetévesztenek egyfajta „megvilágosodással”.

Nemcsak hogy elhatárolódnak a szokásos tevékenységeiktől, de késztetést éreznek a drog szedésének folytatására is, hogy újra megtapasztalhassák ugyanazt az érzést. Mások az LSD használata során rémisztő gondolatokat és érzéseket élnek át; attól félnek, hogy elveszítik az önkontrolljukat, valamint halálfélelmet, az őrülettől való félelmet és kétségbeesést éreznek. Ha már egyszer elkezdődött, gyakran lehetetlen megálljt parancsolni a „rossz utazásnak”, amely akár tizenkét órán keresztül is folytatódhat. Sőt, néhányan soha nem épülnek fel az LSD okozta pszichózisból.

Ha elég nagy adagban szedik be, az LSD érzékcsalódást és hallucinációt okoz. A droghasználó időérzéke és öntudata megváltozik. A tárgyak mérete és alakja eltorzul, csakúgy mint a mozgás, a színek és a hangok. Még a tapintás és a szokásos testi érzetek is furcsává válnak. Előfordulhat, hogy az érzetek „átfedik” egymást, és a droghasználó úgy érzi, mintha színeket hallana és hangokat látna. Ezek a változások sokszor félelmetesek, és pánikot okozhatnak.

Romlik az ésszerű döntések meghozatalának és a veszélyes helyzetek felismerésének képessége. Az LSD-ző megpróbálhat kilépni az ablakon azért, hogy „közelebbről megvizsgálja” a földet. Előfordulhat, hogy az illető szórakoztatónak tartja, hogy megcsodálja a napnyugtát – ám a révülettől nincs tudatában annak, hogy egy forgalmas útkereszteződés kellős közepén áll.

LSD hatása

Az LSD-t használók közül sokan tapasztalnak flashbacket, azaz az LSD-utazás újbóli megjelenését, amely gyakran váratlanul, hosszú idővel az LSD beszedése után jelentkezik.

A rossz utazások és a flashbackek az LSD használatával járó kockázatnak csak egy részét jelentik. Az LSD-használóknál viszonylag hosszan tartó pszichózis (elmezavar) vagy súlyos depresszió is megjelenhet.

Mivel az LSD felhalmozódik a testben, a használói hozzászoknak a droghoz. Más szóval, a rendszeres fogyasztóknak egyre nagyobb adagokat kell szedniük belőle ahhoz, hogy „elszálljanak” tőle. Ez súlyosbítja a testi hatásokat, és fokozza a pszichózist kiváltó rossz utazások kockázatát.

Az LSD káros hatásai 

A gyakran bélyeg formában bevett LSD hatására beálló intenzív, megváltozott tudatállapotot később személyiségzavar és kétségbeesés váltja fel. A „rossz utazások” gyakran vég nélkül folytatódnak, akár 4–12 órán keresztül is.

TESTI HATÁSOK

 • Kitágult pupillák
 • A normálisnál magasabb vagy alacsonyabb testhőmérséklet 
 • Izzadás vagy hidegrázás („libabőr”) 
 • Étvágytalanság 
 • Álmatlanság 
 • Szájszárazság 
 • Remegés 

SZELLEMI HATÁSOK

 • Érzékcsalódások 
 • Vizuális hallucinációk 
 • A feldobottság és a magabiztosság hamis érzete 
 • Az időérzék és az öntudat torzulása 
 • A mélység érzékelésének romlása 
 • Az időérzék romlása; a tárgyak méretének és alakjának torz érzékelése; a mozgás, a színek, a hangok, a tapintás és a személy saját testének torz érzékelése 
 • Rémisztő gondolatok és érzések 
 • Az önkontroll elvesztésétől való félelem 
 • Pánikrohamok 
 • Flashback (az LSD-utazás újbóli megjelenése), amely gyakran váratlanul, hosszú idővel az LSD beszedése után jelentkezik 
 • Súlyos depresszió vagy pszichózis 

Az LSD rövid története

Sandoz

Az LSD-t elsőként Albert Hofmann, a Sandoz gyógyszergyár vegyésze szintetizálta (szintetizál: vegyi anyagok kombinációjával előállít) a svájci Baselben, 1938-ban, miközben vérkeringés-serkentő szerek után kutatott. A szer hallucinogén hatásai azonban egészen 1943-ig ismeretlenek voltak, amikor is Hofmann véletlenül lenyelt némi LSD-t. Később felismerték, hogy csupán 25 mikrogramm (ami néhány sókristály mennyiségének felel meg), szájon át bevitt LSD képes élénk hallucinációkat kiváltani.

Mivel hasonlít az agyban található egyik anyaghoz, és mivel a hatása hasonló a pszichózis bizonyos formáihoz, az LSD-t az 1940-es, 50-es és 60-as években pszichiáterek használták kísérleti célokra. Noha a kutatók semmilyen orvosi célra nem találták alkalmasnak ezt a drogot, a Sandoz gyógyszergyárból származó, kísérletekhez küldött ingyenes mintákat széles körben terjesztették, ami oda vezetett, hogy sokan kezdték használni ezt az anyagot.

Az LSD-t olyan személyek népszerűsítették az 1960-as években, mint a pszichológus Timothy Leary, aki arra biztatta az amerikai diákokat, hogy „induljanak be, hangolódjanak rá, és kapcsolódjanak ki”. Ez egy droghasználaton alapuló ellenkultúrát teremtett, és átjuttatta a drogot Amerikából Nagy-Britanniába, valamint Európa többi részébe. Az LSD sokkal elterjedtebb Nagy-Britanniában, mint a világ többi részén.

Később Timothy Leary harvardi pszichológust, aki az LSD-t és egyéb tudatmódosító pszichiátriai szereket népszerűsítette, kábítószerrel kapcsolatos bűntettei miatt letartóztatták, és börtönbe zárták.

A pszichiátriai elmekontroll-programok, amelyek az LSD-re és más hallucinogén anyagokra épültek, egy egész generációt elárasztottak ezzel a droggal.

LSD története

Míg a 60-as évek ellenkultúrája a drogot arra használta, hogy elmeneküljön a társadalom problémái elől, a nyugati hírszerző szervek és a katonaság lehetséges vegyi fegyverként tekintett rá. 1951-ben ezek a szervezetek kísérletezni kezdtek vele. Amerikai kutatók azt figyelték meg, hogy az LSD „képes egész csoportokat, például katonai alakulatokat közönyössé tenni a környezetük és az őket körülvevő helyzet iránt; képes befolyásolni tervezési és ítéletalkotási képességüket; sőt akár nyugtalanságot, kontrollálhatatlan zűrzavart és rettegést is kelthet a soraik között”.

Az LSD hírszerzési célpontokra gyakorolt esetleges személyiségmódosító hatásával, valamint egész népcsoportok befolyásolásával kapcsolatos kísérletek egészen 1967-ig tartottak, amikor az Egyesült Államok hivatalosan betiltotta ezt a drogot.

Az LSD-használat az 1980-as években csökkent, az 1990-es években viszont ismét terjedni kezdett. 1998-at követően az idősebb tizenévesek és a főiskolás korúak a korábbinál szélesebb körben használták az LSD-t a diszkókban és az egész éjszakás rave-partikon. Az LSD használata 2000 körül jelentősen csökkenni kezdett.

Amit a drogdílerek mondnak

Amikor tinédzsereket egy felmérés során arról kérdeztek, hogy miért kezdtek el drogozni, 55%-uk azt válaszolta, hogy a barátaik nyomására tették. Menők és népszerűek akartak lenni. A dílerek tudják ezt.

Barátként közelítenek hozzád, és felajánlják, hogy „segítenek” neked „valamivel, ami majd feldob”. A drog „segíteni fog neked beilleszkedni”, vagy „vagány leszel tőle”.

A drogdílereket az elérhető haszon motiválja, és ezért bármit mondhatnak neked, hogy megvedd a drogot. Azt mondhatják, hogy az „LSD kitágítja a tudatod”.

Amíg megkapják a pénzüket, a drogdílereket nem érdekli, hogy a drogok tönkreteszik az életed. Őket kizárólag a pénz érdekli. Volt dílerek beismerték, hogy vevőiket csak „sakkfiguráknak” tekintették.

Ismerd meg a tényeket a drogokról. Hozd meg a saját döntéseidet!

Forrás: Az igazság az LSD-ről drogfelvilágosító füzet

Oszd meg!

LSD hatásai