marihuána

Marihuána, kannabisz, fű, kender – Tudd meg az igazat!

Marihuánának nevezik az indiai kender szárított virágát, magját és levelét. A hasis a kannabisz egy másik formája, amely az indiai kender gyantájából készül.

Marihuána egy hallucinogén drog – olyan anyag, amely eltorzítja azt, ahogyan a körülöttünk lévő világot érzékeljük.

A kannabiszban található vegyi anyagot, amely ezt a torzulást okozza, „THC”-nek hívják. Az egyes marihuána adagok THC-tartalma nagyon változó lehet, de általánosságban elmondható, hogy növekedett az utóbbi években.

Hogyan használják

marihuána

A marihuána a kender szárított leveléből, szárából, virágából és magjaiból készült keverék. A színe legtöbbször zöld, barna vagy szürke.

A hasis egy sárgásbarna, barna vagy fekete gyanta, amit kiszárítanak, majd tábla, rúd vagy golyó alakba préselnek.

Amikor cigarettában vagy pipában szívják őket, mind a marihuána, mind a hasis jellegzetes, édeskés szagot áraszt.

A marihuána a leginkább elterjedt illegális drog a világon.

A marihuánát általában cigarettaként szívják el (joint), de pipába töltve is használják. Ritkábban ételbe keverik vagy teát főznek belőle, és úgy fogyasztják. Előfordul, hogy hagyományos dohánylevélből készült szivarokat bontanak fel, és a benne lévő dohányt kenderrel helyettesítik. A füves cigik és szivarok tartalmát esetenként más, erősebb kábítószerekkel, például crack kokainnal is keverik.

Amikor valaki elszív egy füves cigit, általában perceken belül érezni kezdi a hatását. Az azonnal jelentkező érzetek – felgyorsuló szívverés; mozgás- és egyensúlyzavarok, a dolgok „álomszerűnek” tűnnek – az első fél órában elérik csúcspontjukat. Ezek a rövid távú hatások rendszerint két-három óra alatt elmúlnak, de az elfogyasztott drog mennyiségétől, a THC erejétől, valamint a keverékhez adott egyéb kábítószerektől függően tovább is tarthatnak.

Mivel az átlagos fogyasztó több füstöt lélegez be, és tovább is tartja benn annál, mintha cigarettát szívna, a füves cigi erősen károsítja a tüdőt. A torokfájással és légcsőhuruttal (a légcső fertőzéses, heveny gyulladása) járó kellemetlenségeken túl azt találták, hogy egy füves cigaretta elszívásával annyi rákkeltő vegyi anyag jut az ember szervezetébe, mintha öt hagyományos cigarettát szívna el.

A marihuána használatának szellemi hatásai hasonlóan súlyosak. A marihuánát fogyasztók emlékező és gondolkodási képessége rosszabb, mint azoké, akik nem élnek vele.

Azok az állatok, amelyeknek kísérleti célból marihuánát adtak, még agykárosodást is szenvedtek.

A marihuána története

Az indiai kendert (melyből a marihuána és a hasis készül) már több mint 2000 évvel ezelőtt is termesztették, és hallucinogénként (érzékcsalódást okozó szer) használták.

Bár a cannabis több mint 400 különböző vegyi anyagot tartalmaz, az agyműködésre ható legfőbb összetevője a THC. A kábítószer erejét a kenderben található THC mennyisége határozza meg. A növény THC-tartalmának százalékos értéke az időjárástól, a termőföldtől és egyéb tényezőktől függ. A modern mezőgazdasági technikák használatával a kendertermesztők olyan cannabisfajtákat fejlesztettek ki, amelyekben a THC szintje jóval magasabb lett, mint korábban. 1974-ben a kender THC-tartalma átlagosan 1% volt, míg 1994-re ez 4%-ra emelkedett. 2008-ban az érték elérte a 9,6%-ot – ez volt a legmagasabb azóta, hogy az 1970-es években elkezdték elemezni a drogot.

A cannabis egyik fajtájának, a sinsemillának (spanyolul: „mag nélküli”) a THC-tartalma 7,5%-tól egészen 24%-ig terjedhet.

Alkohol kontra marihuána 

Vajon füves cigit szívni ugyanolyan, mint alkoholt inni?

Döntsd el te! Íme a tények:

alkohol kontra marihuána

Az alkohol mindössze egy fajta vegyi anyagból áll: etanolból. A marihuána több mint 400 ismert vegyi anyagot tartalmaz, köztük ugyanazokat a rákkeltő anyagokat is, amelyek a dohányfüstben is megtalálhatók. A füves cigarettát szívók igyekeznek mélyen belélegezni a füstöt, és a lehető legtovább lent tartani, hogy fokozzák a drog hatását – ez fokozottan károsítja a tüdőt.

Az alkohol néhány óra alatt kiürül a testből, ám a THC heteken vagy akár hónapokon át is a szervezetben marad, a használat hosszától és intenzitásától függően.

A THC károsítja az immunrendszert. Az alkohol nem.

Itt most nem arra törekszünk, hogy kisebbítsük az alkoholfogyasztás veszélyeit, hiszen az alkohol ugyanennyire káros lehet. Ám a fogyasztóknak tudniuk kell, hogy a marihuánában található vegyületek – amelyek között vannak rákkeltő anyagok is -, hosszú idővel az után is a testben maradnak, hogy a füvet elszívták.

A marihuána káros hatásai 

A marihuána fogyasztásának azonnali hatásai közé tartozik a felgyorsult szívverés, a tájékozódási zavar, és a mozgáskoordináció elvesztése, melyet gyakran depresszió vagy álmosság követ. Vannak, akik a drog használatától pánikrohamot kapnak vagy szorongani kezdenek.

De a probléma itt nem ér véget. A tudományos kutatások szerint a THC, a cannabis hatóanyaga, hetekig vagy még tovább a testben marad.

A marihuána füstje 50-70%-kal több rákkeltő anyagot tartalmaz, mint a dohányfüst. Egy fontos tanulmány szerint egyetlen dzsoint annyi kárt tud okozni a tüdőben, mint öt egymás után elszívott hagyományos cigaretta. Azok, akik már régóta és rendszeresen szívnak dzsointot, gyakran szenvednek hörghurutban, ami a légutak gyulladásos betegsége.

A drog nem csak a testi egészségre lehet káros hatással. 2008-as ausztrál tanulmányok szerint a marihuána éveken át tartó intenzív fogyasztása összefüggésbe hozható bizonyos agyi rendellenességekkel. Ezt alátámasztják a marihuána hosszú távú hatásaival kapcsolatban végzett korábbi tanulmányok is, amelyek azt állapították meg, hogy a marihuána olyan elváltozásokat okoz az agyban, amelyek hasonlóak azokhoz az elváltozásokhoz, amelyek más elterjedt drogok hosszú távú használata miatt alakulnak ki. Számos tanulmány összefüggést talált a folyamatos marihuánahasználat és a pszichózis (elmebaj) között.

A marihuána eltorzítja az ondósejtek szerkezetét. Így még egy kis mennyiségű marihuána is ideiglenes sterilitást (a gyereknemzés képességének elvesztése) okozhat a férfiaknál. A nőknél a marihuána használata megzavarhatja a menstruációs ciklust.

A tanulmányok szerint a sok füvet szívó emberek szellemi képességei hajlamosak gyengülni. A cannabisban található THC akadályozza az idegsejtek működését az agyban, és így káros hatással van az emlékezetre.

A cannabis azon kevés drogok egyike, amely súlyos, örökletes fogyatékosságok kialakulásához vezető rendellenes sejtosztódást okoz. Azok a terhes nők, akik rendszeresen szívnak marihuánát vagy hasist, koraszülött, a normálisnál kisebb méretű és súlyú csecsemőknek adhatnak életet. Az elmúlt évben sok olyan gyermek született marihuánát szívó szülőktől, akik a születésüktől fogva gyengébb kezdeményező- és koncentráló­képességgel rendelkeztek, és kevésbé voltak képesek követni céljaikat az életben. A tanulmányok arra engednek következtetni, hogy a marihuána szülés előtti használata születési rendellenességeket és szellemi fogyatékosságot eredményezhet a születendő gyermeknél, valamint növelheti a leukémia előfordulásának kockázatát

RÖVID TÁVÚ HATÁSOK:

 • Az érzékelés torzulása
 • Pánik
 • Szorongás
 • Rossz mozgáskoordináció
 • Hosszabb reakcióidő
 • A kezdeti „feldobottság” után a fogyasztó álmosnak vagy lehangoltnak érzi magát
 • Szívverés fokozódása (és szívinfarktus kockázata)

HOSSZÚ TÁVÚ HATÁSOK

  • Gyengébb ellenálló-képesség a hétköznapi betegségekkel szemben (megfázás, hörghurut stb.)
  • Az immunrendszer gyengülése
  • Fejlődési rendellenességek
  • A torzult sejtek arányának növekedése a testben
  • A férfi nemi hormonok csökkent termelődése
  • A tüdő szöveteinek gyors pusztulása és az agy maradandó károsodása
  • Csökkent szexuális teljesítőképesség
  • Tanulási nehézségek: a személy kevésbé képes információkat befogadni és emlékezni rájuk
  • Apátia, bódultság, céltalanság
  • Személyiségváltozás és hangulatingadozás
  • Képtelenség a dolgok világos megértésére

Mi van a füstfelhők mögött 

marihuána füst

A marihuána használata nem csupán a fogyasztóra káros, mert a fogyasztó maga is kockázattá válhat a társadalom számára.

A kutatások világosan mutatják, hogy a marihuána képes problémákat okozni a mindennapi életben. Egy 129 főiskolás tanulón végzett tanulmány megállapította, hogy azoknál, akik a felmérés előtti harminc napból legalább huszonhét napon át szívtak füvet, súlyosan lecsökkentek a figyelemmel, az emlékezéssel és a tanulással kapcsolatos legfontosabb képességek. Egy postai dolgozókon végzett felmérés szerint azok az alkalmazottak, akikről azt találták, hogy marihuánát fogyasztanak, 55%-kal gyakrabban szenvedtek balesetet, 85%-kal gyakrabban sérültek meg, és 75%-kal nagyobb arányban hiányoztak a munkából.

Ausztráliában egy vizsgálat azt találta, hogy a cannabisfogyasztás volt felelős a halálos autóbalesetek 4,3%-áért.

Szinte lehetetlen úgy felnőni bármely országban, hogy ne találkoznánk drogokkal. A kábítószer-használatra irányuló kortársi nyomás igen nagy, míg a drogok veszélyeiről szóló tényszerű információk nem mindig állnak rendelkezésre.

Lehet, hogy sokan azt mondják, hogy a marihuána nem veszélyes. Nézd meg, hogy kik mondják ezt. Esetleg ugyanazok az emberek, akik aztán füvet próbálnak eladni neked?

A marihuána legyengítheti a személy emlékezőképességét, és ez az állapot akár napokkal vagy hetekkel az után is fennállhat, hogy a kábítószer közvetlen hatásai már elmúltak. Egy vizsgálat keretében felkértek egy csoportnyi rendszeres marihuána-fogyasztót, hogy emlékezzenek vissza egy listán található szavakra. A szavak pontos felidézésére való képességük csak négy héttel azután állt vissza a normális szintre, hogy abbahagyták a füvezést.

A marihuánát használó tanulók rosszabb osztályzatokat szereznek, mint azok, akik nem szívnak füvet, és kevésbé valószínű, hogy felveszik őket főiskolára. Egyszerűen rosszabb az emlékezetük és az információfeldolgozó-képességük, mint azoknak, akik nem drogoznak.

Amit a drogdílerek mondanak 

Amikor tinédzsereket egy felmérés során arról kérdeztek, hogy miért kezdtek el drogozni, 55%-uk azt válaszolta, hogy a barátaik nyomására tették. Menők és népszerűek akartak lenni. A dílerek tudják ezt.

Barátként közelítenek hozzád, és felajánlják, hogy „segítenek” neked „valamivel, ami majd feldob”. A drog „segíteni fog neked beilleszkedni”, vagy „vagány leszel tőle”.

A drogdílereket az elérhető haszon motiválja, és ezért bármit mondhatnak neked, hogy megvedd a drogot. Azt mondják majd, hogy „a fűről nem fogsz áttérni a keményebb drogokra”.

Amíg megkapják a pénzüket, a drogdílereket nem érdekli, hogy a drogok tönkreteszik az életed. Őket kizárólag a pénz érdekli. Volt dílerek beismerték, hogy vevőiket csak „sakkfiguráknak” tekintették.

Ismerd meg a tényeket a drogokról. Hozd meg a saját döntéseidet!

Forrás: Az igazság a marihuánáról drogfelvilágosító füzet

Oszd meg!