drogmentes élet

9 tipp, hogyan maradj távol a drogoktól

…avagy, hogyan ne legyen belőled a drogterjesztők palimadara

Ha azok közé a szerencsés arcok közé tartozol, akiben soha fel sem merült, és nagy valószínűséggel egy kósza kísértés erejéig se várható, hogy valaha felmerül valamilyen drog kipróbálásának a gondolata, akkor ezt a cikket azért érdemes elolvasnod, mert talán segíthet abban, hogy te is segíts valamelyik barátodnak vagy barátnődnek.

Igen, néha előfordulnak olyan pillanatok, amikor ott áll az ember egy döntés előtt, és tudja, mi lenne a helyes, tudja, hogy vissza kellene utasítania a felkínált drogot, vagy el kellene kerülnie egy bizonyos társaságot, mert sejthető, hogy velük mi felé fordul majd az este, de mégse teszi meg. Mégis a rossz döntést húzza be magának.

Az ember gyakran hibázik. Ráadásul gyakran előfordul, hogy egy ilyen hibát – valami rejtélyes módon – újra és újra megismétel. Mintha az első hibájával egy kikerülhetetlen erdei csapást jelölt volna ki az élet átláthatatlan erdejében a többi, kifejezetten hasonló jellegű hibája számára. Ilyenkor jól jön egy afféle sorvezető, egy folyton nálunk lévő képzeletbeli cetli, amiből ha nem puskázunk az élet egy-egy előre be nem jelentet röpdolgozata során, akkor könnyen elhasalhatunk bizonyítványosztáskor.

Ha ezt a kilenc tippet megfogadod, az megadja neked azt a támaszkodót, ami a drogmentes élethez kell.

1. tipp 

Az első ilyen „tuti tipp” annyira egyszerű, hogy talán sokan e miatt az egyszerűség miatt nem fogják fel, milyen hatékony. Minden egy döntéssel kezdődik, úgyhogy az, ha csak simán, de egészen határozottan eldöntjük: mi nem akarunk arra az útra lépni, amit a drogok okoznak, akkor ez nem is fog megtörténni. Már ha ez a döntés sziklaszilárd.

2. tipp 

Ám, ha úgy találjuk, hogy ez nem elég, akkor érdemes a legfőbb céljainkat megvizsgálni, és találni valami nagyobbat. Valamit, ami miatt úgy érezzük, hogy érdemes küzdeni. A nagy célokért való küzdés és az ezen az úton leküzdött akadályok sikerének mámora sokkal bódítóbb és élvezetesebb, mint bármelyik drog, amit az ember valaha feltalált.

3. tipp 

Az egészséges életmód követése és a testünkre való odafigyelés mindenképp egy fontos lépcsőfok a drogmentes élet felé. Hiszen az egészségével egy csöppet is törődő ember sosem venne be a testét és szöveteit akár maradandóan is károsító, kétes eredetű vegyi anyagokat, azaz a drogokat. Törekedj az egészséges életmódra, és e szerint alakítsd ki a szokásaidat!

4. tipp 

A következő módszer az lehet, hogy beleviszünk egy fokkal nagyobb okosságot abba, ahogy kiválasztjuk a barátainkat, és elkezdünk törekedni arra, hogy olyan haverokkal, olyan bandával vegyük körbe magunkat, akik nem visznek bele minket rossz dolgokba.

5. tipp 

Sokat segít egy szerető, törődő családi háttér. Ez az a dolog, ami sokszor önhibánkon kívül nem adatott meg nekünk, de ha mégis abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egy szerető család áll mögöttünk, becsüljük meg nagyon, mert ezt az életben az egyik legnagyobb érték és mankó, amire bármikor támaszkodhatunk. Még ha néha vannak is konfliktusok, törekedjünk megoldani azokat, hiszen ők azok az emberek, akiknek mindennél fontosabbak vagyunk, nézzük el nekik, ha néha hibáznak. Építsd a családi kötelékeket, minél több családi programot alakíts ki vagy vegyél részt benne. Tölts minél több időt a családoddal, szeresd és becsüld meg őket!

6. tipp 

Egy másik hasonló, a környezetünk segítségét igénybe vevő trükk az, ha egy kis tájékozódás után olyan, az egyéniségünkhöz passzoló csoporthoz, csoportokhoz csatlakozunk, amelyeknek pozitív céljaik vannak. Nem újdonság, hogy a környezetünkben lévő emberek közvetlenül vagy közvetetten hatnak az életünkre, gondolkodásunkra. Törekedjünk olyan csoportokhoz tartozni, amelyeknek építő céljai vannak, aminek elveivel egyet tudunk érteni. Válj értékes tagjává egy ilyen csoportnak, segíts egy ilyen csoportot!

7. tipp 

Természetesen a tanulás is megoldás lehet. Itt nem feltétlenül a konkrét, iskolai értelemben vett tanulásra gondolunk. Bár az lenne a legegyszerűbb, ha létezne pár tantárgyad, ami kifejezetten leköt, ami szenvedélyesen érdekel. Viszont a gép nem mindig a legegyszerűbb helyzeteket dobja elénk. Lehet, hogy egy kicsit körbe kell nézned, hogy találj valamilyen tevékenységet, vagy valami olyan területet, amiben van kedved fejlődni. Így a tanulás ott rögtön nem nyűg lesz, hanem szórakozás. Az élet egy véget nem érő tanulási folyamat. Ha igazán sikeres embereket kérdezel, el fogják neked mondani, hogy soha nem hagyták abba a fejlődést, tanulást, újabb és újabb kihívásokat állítottak maguk elé az életük folyamán.

8. tipp 

Itt van egy olyan aktivitás, amibe szintén belefoghat bárki bármikor úgy, hogy társakat se nehéz találni hozzá. Ez a tevékenység nem más, mint a sport. Aki sportol, az nagyon kis valószínűséggel válik a drog dealerek palimadarává.

9. tipp 

És végül még egy olyan egyszerű tanács, amit „mellesleg” akkor se árt kipróbálni, ha épp nem érzed magad veszélyeztetve, nem érzed magad megkísértve a drogok által. Alakíts ki magadnak egy viszonylag pontos időbeosztást, és lehetőség szerint azt tartasd is be magaddal! Foglald el magad építő tevékenységekkel. Kutatások szerint a fiatalok nagy százaléka más időtöltés híján, azaz unalom miatt nyúl a drogokhoz. A megoldás egyszerű: ne unatkozz! Sportol, tanulj, legyél a családoddal, építő barátokkal, vegyél részt társadalmi szerepvállasban, önkénteskedj (például munkáddal támogathatod a Drogmentes Magyarországért Mozgalmat), találj érdekes és alkotó hobbikat, kirándulj a természetben. Kösd le magad! Annyi, de annyi dolog van ebben az életben, ami százszor jobb elfoglaltság, mint bebódulva ülni valamelyik füstös, lepukkant diszkó vagy bár sarkában.

Ezek a tanácsok segítenek Neked a drogmentes ösvényen maradni. Fogadd meg őket!

Oszd meg!