drogprevenció

Legyen más a szenvedélyed! Drogok helyett sport, tánc, szerelem

Sportolj, zenélj, alkoss, tanulj, vagy legyen a szerelem a szenvedélyed! – ezt üzeni a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) mozgalommá fejlődött road showja a fiataloknak.

Kaposváron sajtótájékoztató vezette föl a Legyen más a szenvedélyed! elnevezésű uniós finanszírozású programsorozat somogyi állomását csütörtökön a sportcsarnokban. Nem maradt el a bemutató sem: labdapattogás és tánc töltötte be a játékteret.

Garamvölgyi László dandártábornok, a NBT képviseletében a sajtónak elmondta: egy évvel ezelőtt fogadta el a parlament a nemzeti bűnmegelőzési stratégiát. Ebben, mint emlékeztetett, kiemelt kriminálpolitikai cél a bűnmegelőzés. Olyan alternatív tevékenységek felmutatása és népszerűsítése, melyeket bizonyítottan sok szenvedéllyel érdemes űzni, és amelyek hasznosságuk mellett értéket is létrehoznak. Szemben a káros szenvedélyekkel, a drog- és alkoholfogyasztással, a dohányzással, melyek viszont lerombolják az értékeset.

A Legyen más a szenvedélyed! program tematikusan szólítja meg a fiatalokat, döntően a felső tagozatos általános iskolás és a középiskolás korosztályt. A korábbi tudományos, zenés tevékenységek után a gazdag kosárlabda- és röplabdahagyományokkal büszkélkedő Kaposváron a sportté volt a főszerep. Erről, a közösségteremtő erő megtartó képességéről beszélt a sajtótájékoztatón Szita Károly polgármester, és ezt hangsúlyozták a Nemzeti Bűnmegelőzési Iroda munkatársai is. A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet keretein belül működő műhely koordinálja az európai uniós társfinanszírozású road show-t. A partnerségnek minden esetben részesei a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok is.

A kaposvári sportcsarnokban vállalkozó kedvű fiatalok kosárlabda-mérkőzésen mutatták be, nekik mi a szenvedélyük. A fiatalok tájékoztatást kaptak az új drogellenes stratégiáról, s benne a dizájnerdrogok használatának káros hatásairól, veszélyeiről. A rendőrség technikai bemutatóján az is érzékletessé válhatott, mennyivel jobb egy uniós program közepén benézni egy rendőrautóba, mint tiltott vagy eltúlzott tudatmódosítás hatása alatt véletlenül annak a hátsó ülésére kerülni…

Forrás: www.sonline.hu

Oszd meg!