marihuána

Súlyos veszélyeket rejt a füves cigi

A marihuána hosszú távú használata kétszeresére növeli a pszichózis és a skizofrénia valamint a höröghurut és a szívroham kialakulását – derül ki egy brit tanulmányból. A hosszú távú, rendszeres füvezés pedig a heroinéhoz hasonló függőséget okoz.

Wayne Hall professzor, aki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanácsadójaként is közreműködik, 20 évre visszamenőleg vizsgálta a könnyűdrogként kategorizált fű hatásait. A fiatalkori használat mellett a drogot rendszeresesen használók, valamint a várandós anyákra gyakorolt hatásait elemezte. Az eredmények kiértékelését nehezíti, hogy a vizsgált felhasználói csoportokban a kannabisz származékok mellett a fogyasztók más stimulánst is használnak és rendszerint dohányoztak is.

Wayne_HALLincborg_

A tanulmány szerint az átlagosnál sokkal nagyobb a koraszülés esélye azoknál a nőknél, akik rendszeresen szívnak marihuánát a terhesség alatt. Ezeknek az anyáknak az újszülöttei kisebb méretűek és súlyúak. A húsz évre visszamenő vizsgálat, a témában más hasonló kutatásokkal egybecsengő eredménnyel végződött. Azok a gyerekek, akik születésük előtt kábítószer hatásának voltak kitéve kortársaikhoz képest gyengébb kezdeményező- és koncentráló­képességgel rendelkeztek, ami az iskolai eredményekben is megmutatkozott. Az IQ tesztek nem mutattak a statisztikai hibahatárnál nagyobb eltérést, viszont a kognitív folyamatokban, a tanulás és percepciós képességekben lényeges különbségek voltak.

Pozitron emissziós tomográfia (PET) vizsgálatok kimutatták, hogy a kannabinoid receptorok sűrűsége változatlan maradt az absztinenciát követő egy hónapban. Funkcionális mágneses rezonancia vizsgálatok alacsonyabb agyi aktivitást mértek a krónikus használóknál 28 nappal az utolsó füves cigaretta után, de strukturális változások mértek az agy egyensúlyteremtésért és térbeli tájékozódásért felelős részében, valamint a kisagyban is. Az érintet agyi területek és sűrűsége és tömege is változott. Hall tanulmánya is kimutatta, hogy a kannabinoidok valóban csökkentik az agyhullámok amplitúdóját, ami magyarázat arra, hogyan rontja le az alkalmi droghasználat időlegesen, a rendszeres pedig tartósan a tanulási képességeket.

Ezért vannak különösen nagy veszélyben a tinédzserek, mivel a serdülőkor kritikus pont az agy működése szempontjából – figyelmeztetett a brit professzor. Hatból egy tizenéves rendszeres fogyasztó lesz, míg felnőttek esetében ez az arány ”csak” tíz az egyhez. Gyakran nehezebb ezeket a fiatalokat leszoktatni a szerről, mint a heroinról – nyilatkozta brit lapoknak Hall. A krónikus használók hasonló elvonási tüneteket mutatnak, mint a heroinisták vagy alkoholisták. Igaz, hogy túladagolás miatt senki sem halt még meg, de a krónikus használat súlyosan károsítja a mentális egészséget. A rendszeres kannabiszfogyasztás késői következménye lehet tartós pszichotikus tünetek kialakulása – derül ki a kutatásból. Az exogén kannabinoidok oly módon befolyásolják a normális agyi fejlődést serdülőkorban, hogy növelik a szkizofrénia rizikóját. A brit tudós vizsgálatai is alátámasztották, hogy a fiatal felhasználók, különösen a 15 éves kor előtt, között kétszer akkora eséllyel alakul ki skizofrénia, mint a nem fogyasztóknál.

Forrás: magyarhirlap.hu

Oszd meg!