marihuána kontra alkohol

Alkohol kontra marihuána – van olyan, hogy jobb drog?

Manapság sok embertől hallani, hogy a marihuána nem annyira káros mint az alkohol, hiszen attól nem lesz agresszív az ember és nem tesz meggondolatlan dolgokat, ezért valójában az alkoholt kellene betiltani a cannabis helyett. Ezt a cikket azért írtuk, hogy eloszlassuk az ilyen gondolatokat.

A következő sorokban összehasonlítjuk a marihuánát és az alkoholt azért, hogy egy tiszta képed legyen arról, hogy miért nem jobb az alkohol a fűnél. A tényeket közöljük, hogy precíz tudással rendelkezz az olvasás után és ne kelljen találgatnod.

Vannak emberek, akik manipulálnak másokat, olyan reklámmal, hogy a marihuána “biztonságosabb”, nem okoz agresszivitást vagy “boldog családi élete” lehet az embernek tőle. Az ilyen emberek valójában arra törekszenek, hogy eltiporjanak minket, hogy semmivé tegyék reményeinket, álmainkat, jövőnket, és minket magunkat is. Egyetlen módon védekezhetünk velük szemben: hogy tudjuk az igazságot a drogokról.

Vajon füves cigit szívni ugyanolyan, mint alkoholt inni? 

Döntsd el te magad. Íme a tények:

Az alkohol mindössze egy fajta vegyi anyagból áll: etanolból. A marihuána több, mint 400 ismert vegyi anyagot tartalmaz, köztük ugyanazokat a rákkeltő anyagokat is, amelyek a dohányfüstben is megtalálhatóak. A cigarettázókkal ellentétben a füves cigarettát szívók igyekeznek mélyen belélegezni a füstöt, és a lehető legtovább lent tartani, hogy fokozzák a drog hatását – ez fokozottan károsítja a tüdőt.smoking-marijuana kor
Az alkohol néhány óra alatt kiürül a testből, ám a THC heteken vagy hónapokon át is kimutathatóan a szervezetben marad, a használat hosszától és intenzitásától függően.

Itt most nem arra törekszünk, hogy kisebbítsük az alkoholfogyasztás veszélyeit, hiszen az alkohol ugyanennyire káros lehet. Ám a fogyasztóknak tudniuk kell, hogy a marihuánában található vegyületek – amelyek között vannak rákkeltő anyagok is -, hosszú idővel az után is a testben maradnak, hogy a füvet elszívták. A marihuána az agy maradandó károsodását okozza, akár halálos agydaganatot is eredményezhet. Tanulási nehézségeket okoz: a személy kevésbé képes információkat befogadni és emlékezni rájuk.

További hatásai: képtelenség a dolgok világos megértésére (jóval a szer használata után is), férfiaknál a nemi hormonok csökkent termelődése. Nőknél a marihuána használata megzavarhatja a menstruációs ciklust.

Marihuána következményei a jövő generációjára 

A cannabis azon kevés drogok egyike, amely súlyos, örökletes fogyatékosságok kialakulásához vezető rendellenes sejtosztódást okoz.

pregnant_woman_smokingAzok a terhes nők, akik rendszeresen szívnak marihuánát vagy hasist, koraszülött, a normálisnál kisebb méretű és súlyú csecsemőknek adhatnak életet. Az elmúlt 10 évben sok olyan gyermek született marihuánát szívó szülőktől, akik a születésüktől fogva gyengébb kezdeményező- és koncentrálóképességgel rendelkeztek, és kevésbé voltak képesek követni a céljaikat az életben. A tanulmányok arra engednek következtetni, hogy a marihuána szülés előtti használata születési rendellenességeket és szellemi fogyatékosságot eredményezhet a születendő gyermeknél, valamint növelheti a leukémia (csontvelőrák) előfordulásának kockázatát is.

A marihuána semmivel sem jobb az alkoholnál, de azt sem lehet kijelenteni, hogy az alkohol jobb lenne a marihuánánál.

Az igazi megoldás az, hogy megismerjük a tényeket, és már eleve hozzá sem nyúlunk a drogokhoz.

Oszd meg!