Hány pedagógus kell az igazság bizonyításához?

Látom nap, mint nap a híreket a lázadó pedagógusokról, akiknek elege van az őket érő igazságtalanságból. Megelégelték, hogy beszűkítették a mozgásterüket.

Félreértés ne essék, hogy itt a lázadó pedagógusokat felhozom, nem akarok politizálni. Az nem az én dolgom. Ez most csak egy aktuális példa. Hozhattam volna példának Dávid és Góliát történetét is, vagy a 300 Spártai, és Xerxész seregének ütközetét, de azt gondolom, hogy ez a mostani épp eléggé eposzi.

Ez egy élet teremtette tanmese az igazság ismeretéről, és arról, hogy ki is álljunk érte.

A mai ember néha elfelejti milyen jót tesz a lelkének, ha kiáll egy igaz ügy mellett.

Úgy gondolom van miért kiállni, hiszen a ma oktatása a jövő civilizációja.

Egy szülő, vagy pedagógus tudja, hogy mennyire fontosak a gyerekek.

Még 2015 tavaszán, amikor a Drogmentes Magyarországért Maratonon voltam beszélgettem pedagógusokkal. Mindenkinek sok mesélni valója volt a jelenlegi nehéz körülményekről. Arról, hogy ő tanítana saját képzettsége, kompetenciája, belátása szerint, de meg van kötve a keze.

És persze beszélgettem olyanokkal is, akik magasról tettek a körülményekre, és csak azért is úgy tanítottak, vezették az iskolát, ahogy a szívük, és tudásuk diktálta.

De, ami kivétel nélkül minden pedagógusban, igazgatóban közös volt, hogy igazságtalanságnak vélték, hogy meg van kötve a kezük.

A segítő szándékú emberek néha igazán egyedül érzik magukat a problémáikkal.

Van egy szerintem nagyon is idevágó történet.

Egy vitás bírósági ügyben a Vádlott oldalán közel harminc ügyvéd volt, akik menteni próbálták ügyfelüket a felelősség alól.
A túloldalon pedig csak egy ügyvéd volt, aki az igazságot akarta bebizonyítani.

Hosszú ideig folytak a tárgyalások, és azt az egy szem ügyvédet rengetegen megpróbálták letörni.

„Te csak egyedül vagy!”
„Harminc ügyvéd ellen nincs esélyed!”

És még megannyi dolgot mondtak neki.

De ő minden szembe szél ellenére tovább ment. Mindkét oldal azon volt, hogy a saját igazát érvényesítse. Azon az oldalon, ahol harminc ügyvéd volt, rengeteg okoskodás volt, és egymást váltották az ügyvédek kreatív érvelései. A másik oldalon pedig ott volt az az egy szem ügyvéd, aki nem a csavaros érvekkel foglalkozott, hanem egyszerűen bemutatta a tényeket, bizonyítékokat.

És végül ő nyert!

De hát a másik oldalon ott volt harminc ügyvéd a csavaros érveikkel és trükkjeikkel. Akkor ez hogy lehetséges?

Erre egy ügyvéd barátom nevetve csak annyit mondott:
„Az igazság bizonyítására egy ember is elég.”

És ezzel nagyon egyet tudok érteni.

Nem tudom, hány pedagógus fog még felszólalni az igazáért. Lehet, hogy tízezrek, és lehet, hogy csak egy ember. De érvek, és vélemények ide vagy oda, az igazság mindig is igazság, a hazugság mindig is hazugság lesz.

Nem a fényes pajzs, és kard teszi a hősöket. Hanem, hogy akkor is mernek tovább menni a helyes úton, amikor más már letért volna. Nehéz idők teremtik az igazi hősöket. Mindig legyél elég bátor kiállni azért, amiben hiszel!

 

Németh Gergő

 

írta:
Németh Gergő
a Drogmentes Világért Alapítvány Magyarországi vezetője

 

Feliratkozás