Drogmentes Magyarországért Mozgalom: kik vagyunk és mit akarunk

A Drogmentes Magyarországért Mozgalom egy olyan társadalmi összefogás, amiben tanárok, szülők, szakemberek, rendőrök, mentősök és hírességek azon dolgoznak, hogy az igazságot a drogokról, hamarabb eljuttassák a fiatalakhoz, mielőtt a dílerek érik el őket a hazugságaikkal. Célja, hogy a drogfogyasztás növekvő statisztikáit megállítsa és visszafordítsa Magyarországon, aminek végterméke egy drogmentes ország.

A Drogmentes Magyarországért Mozgalom egyben a Los Angelesben működő Drogmentes Világért Alapítvány (Drugfree World Foundation) Magyarországi képviselete is.

Célunk megfordítani azt a folyamatot, melynek köszönhetően ma már szinte „divattá” vált drogozni. Fontosnak tartjuk a fiatalok körében elterjeszteni azt a nézetet, hogy a sport és más célok ki tudják tölteni az ember életét és nincs szükség különböző pótszerekre ahhoz, hogy jól érezzék magunkat.

Mozgalmunk 2002 óta terjeszti a drogmentesség eszmeiségét az országban és mára Európa legnagyobb civil szervezésű, sporttal egybekötött drogprevenciós programjaként van számon tartva. Olyannyira, hogy már más országokban is, elsőként Angliában átvették a programunkat, illetve nemzetközi drogellenes konferenciákon is meghívott vendégként számítanak ránk.

Mi az a Drogmentes Magyarországért Maraton? 

A Maraton Magyarország legnagyobb minden évben megtartott drogellenes rendezvénysorozata, egy 42 napos futás az ország körül. Általában áprilisban indulunk, kb. 400 települést érintünk és összesen több mint 2000 kilométert futunk le a drogmentesség nevében.

A program során több tízezer gyermek és felnőtt kapcsolódik be a futásba. Miközben körbefutjuk az országot, az egyes állomásokon kérésre ellátogatunk az iskolákba, illetve különböző nyilvános drogfelvilágosító rendezvényeket tartunk. Ezeken az eseményeken a résztvevők leteszik a Drogmentes Kapitány esküt, miszerint megígérik, hogy nem fognak drogokhoz nyúlni és a barátaikat, családjukat is erre bátorítják.

Az érintet településeken továbbá több tízezer drogfelvilágosító füzetet osztunk ki, hogy elérjük a lakosság apraját és nagyját. Felvesszük a kapcsolatot a település tisztségviselőivel, elöljáróival és megragadunk minden alkalmat, hogy minél többen csatlakozzanak a programhoz.

Utunkat a média is szorosan kíséri és évente több száz médiamegjelenésen keresztül is hallatjuk a hangunkat.

Az Együtt egy Drogmentes Magyarországért Mozgalom folyamatos drogfelvilágosításról  is gondoskodik 

Az Alapítvány folyamatosan drogfelvilágosító füzetek kiosztásán fáradozik, amiből évről évre több százezer példányt juttatunk el a magyar fiataloknak, hogy elérjük őket üzenetünkkel, mielőtt a drogok érik el őket.

Évek óta rendkívül szoros és sikeres együttműködésben tevékenykedünk az amerikai székhelyű, nemzetközileg is elismert Drogmentes Világért Alapítvánnyal (Drugfree World Foundation), amely szervezet professzionális drogfelvilágosító anyagait használjuk. Ezeket az anyagokat nagy gonddal alakították ki, hogy a fiatalok számára emészthető és közérthető nyelvezettel valós adatokat tartalmazzon a drogokról. Ezért például a felvilágosító filmekben olyan fiatalok mondják el történeteiket, akik maguk tapasztalták meg a drogokat és óva intik fiatal társaikat, hogy ők is erre az útra tévedjenek.

Együtt dolgozunk tanárokkal, professzionális oktatócsomagjainkat bárkinek igény szerint elküldjük, ha drogfelvilágosító előadásokat szeretne tartani a diákjainak. Tanácsokért és segítségért is bátran fordulhat hozzánk bárki, aki magáénak érzi a drogmegelőzés problémáját.

Amellett, hogy szakmailag rendkívül tapasztalt és felkészült előadóink a fiatalok számára közérthető felvilágosító előadásokat tartanak, tudjuk, hogy a drogproblémát mindig megelőzi az élet valamely más problémája. A drogot fogyasztó fiatalok körében készült felmérésekből kiderül, hogy gyakran pusztán unalomból, vagy jobb tevékenység híján drogoztak.

Ha tényleges segítséget akarunk nyújtani, akkor nem elég az, ha kiütjük a képből a drogozást, hanem oda is kell tennünk valamit helyette. Olyan alternatívákat kell a fiatalok figyelmébe ajánlani, amelyben örömüket lelhetik, ami tartalmas időtöltést és szórakozást jelent, és ezzel együtt építően is hat az emberre.

Ezért a fiatalokhoz intézett, a drogmentes életről szóló üzenetünket a sporttal kötjük össze, illetve rendszeresen kreatív pályázatokat hirdetünk a magyar iskolák között, ahol a fiatalok rajztehetségüket és kézügyességüket mérhetik össze.

Az alapítvány munkáját több tucat önkéntes segítő támogatja és tartja életben immáron több mint 15 éve és eredményeinkre nagyon büszkék vagyunk.

Együtt egy Drogmentes Magyarországért Mozgalom eredményei

330 különböző településen futottunk keresztül, és összesen 393 településen volt valamilyen megmozdulás a Maraton kapcsán;

900 iskola vett részt a programokban;

146.000 ember több mint 162.500 kilométert futott a drogmentességért;

222.000 aláírás sürgeti a drogprobléma tényleges megoldását;

187.000 gyerek tette le a Drogmentes kapitány esküt;

550.000 drogfelvilágosító füzet került szétosztásra;

2.200 média megjelenés igazolta e tevékenység fontosságát és eredményeit;

4.000 tisztségviselő és híresség írta alá a Maraton Vándorkönyvét, mellyel a Kiáltványhoz csatlakoztak.

Mozgalmunkban nem vagyunk egyedül. Az évek során számtalan híresség és kimagasló egyéniség csatlakozott hozzánk és segítette munkánkat. Jöjjenek most az ő szavaik, hogy hogyan látják a munkánkat.

Beleznay Endre

Beleznay Endre, színész:

„A kezdetektől képviseltettem magam a Drogmentes Magyarországért Maratonok programjain. Mindannyiunk felelőssége, hogy egy biztonságos jövő lehetőségét hagyjuk gyermekeinkre. Drogok jelenlétében ez nem lehetséges.”

Erdei Zsolt, profi ökölvívó világbajnok:

Erdei Zsolt Együtt egy Drogmentes Magyarországért Mozgalom

„A drogozás olyan bokszmeccshez hasonlít, ahol se védekezni, se támadni nem tudsz. Mintha a tagjaid ólomból lennének, kint állsz a ringben, a tömeg kiabálva biztat, de te mozdulni sem tudsz. Ha valaha is drogokat szedtem volna, soha nem értem volna el eredményeket. Drogokkal nem lehet győzni, de még küzdeni sem igazán. Ezért csatlakoztam a Drogmentes Magyarországért Maratonhoz. Örülök, hogy van egy olyan kezdeményezés, amely előtérbe helyezi a sportot, és bőrszínre, vallási és politikai hovatartozásra való tekintet nélkül több tízezer embert mozgat meg egy nemes cél érdekében. Nagyon jónak tartom, hogy sporttársaim, akik komoly eredményeket értek el és ezáltal elismerést szereztek önmaguknak és Magyarországnak – mint pl. Janics Natasa, Növényi Norbi, Martinek Jani, Kovács Anti, Madaras Ádám és sokan mások – szintén védnökei a Mozgalomnak, és jelenlétükkel ezúton is példát mutatnak. Nekem is van egy kisfiam, és rajtam is múlik, hogy milyen társadalomban nő majd fel. Úgy gondolom, hogy az ilyen kezdeményezésekre szükség van, és ezek hozzájárulnak egy olyan jövőhöz, melyben a fiatalok nem a kábítószereket, hanem a sportot választják!”

Növényi Norbert Együtt egy Drogmentes Magyarországért MozgalomNövényi Norbert, olimpiai bajnok birkózó: 

„Ez egy olyan rendezvény, amit bárki a világon megirigyelhetne! Ha csak egy vagy két gyerek el tud szakadni a drogtól a Maraton miatt, és azoknak köszönhetően, akik az életük területén már tettek annyit, hogy példaképek lehessenek, akkor már nem dolgoztunk hiába!”

Martinek János, olimpiai, világ- és Európa bajnok öttusázó:

Martinek János Erdei Zsolt Együtt egy Drogmentes Magyarországért Mozgalom

Azért vállaltam a Drogmentes Maraton védnökségét, mert fontosnak tartom a jövőt. A Maraton célja a megelőzés és a droggal szembeni alternatíva, a sport, ami nekem egy olyan utat jelentett, mely lekötötte minden időm-energiám, ezáltal szüleim nyugodt szívvel jó csapatban tudhattak. Bízom benne a hogy a Maraton, mint a nevében is jelzi, hosszútávra megoldást kínál mindenkinek: egy tisztább, drogmentes Magyarországot. Kívánok hozzá kitartást és minél több támogatót, hogy a program és gyermekeink is tovább élhessenek.”

Csatlakozz a mozgalomhoz!

 

[rev_slider jofotok]

 

Oszd meg!