Gyerekszáj: az alkohol is drog

A napokban egy Budapesti iskolában tartott előadást a Drogmentes Világért Alapítvány egy Magyar előadója. Az iskolában a gyerekek igazán be voltak vonva az előadásba, és a gyerekekre jellemző szókimondó lényeglátással álltak a témához. 

A drogmegelőző előadás elején kiderült, hogy már a legkisebbeknek is van véleménye a drogokról. Hallottak róla, ismerik a legismertebb kábítószereket, és sok mondanivalójuk van a témában.

drogmegelozo eloadas

A helyzet igazi alábecsülése lenne azt feltételezni, hogy egy gyerek majd a tanártól, oktatótól fog először hallani a drogokról.

A Drogmentes Alapítvány előadója többször is kérdéseket tett fel a diákoknak. Az előadás egy pontján egy 8 éves kisfiú szólalt meg. A diákok épp azt sorolták, hogy milyen drog fajtákat ismernek. A fiú eleinte kicsit bizonytalanul kezdte mondandóját. Elmesélte, hogy nagyapja rengeteg alkoholt iszik. A napi rutinja része, és már az elalváshoz is innia kell. De hiába 8 éves, ő látja, hogy ez nem jó, és aggódik nagyapja miatt.

  • Kislány az előadáson
  • Drogmegelőző előadó
  • Jelentkező diákok
  • Nevető diák

A gyerekek gyakran többet látnak a világból, mint azt gondolná a szülő. Lehetnek tabu témák, és lehet kerülgetni „kellemetlen” témákat. De a gyerekek józan esze, és megfigyelő képessége könnyen okozhat meglepetést bármely szülőnek.

Az előadás végére a gyerekek letették a drogmentes fogadalmat, hogy nem fognak drogokhoz nyúlni. Az iskola igazgatója elmondta, hogy hiánypótló előadás volt, ami igazán megfogta a gyerekeket.