Érkezik a 16. Drogmentes Magyarországért Maraton

Április 22-én, immáron tizenhatodik alkalommal indult el Budapestről a Drogmentes Magyarországért Maraton. A rendezvényt hírességek beszédei tették emlékezetessé. A futócsapat tagjai 42 nap alatt, összesen 2000 kilométert tesznek meg.

A rendezvény részeként Kecskeméti Zsuzsa színművésznő énekelt, amit Japán harci bemutató követett, majd kiemelt személyiségek beszédei következtek. Ezek után a jelenlévő hírességek, valamint a 42 napos maraton csapattagjai a közönséggel együtt tettek drogmentes fogadalmat. Gárdus Bence edző tartott bemelegítést. A futás kezdete előtt pedig Nick Árpád a fogaival húzta el a Drogmentes Maraton egyik autóját az első métereken.

  • Danny_Blue_MentalistaDanny Blue beszédében arról beszélt, hogy az ember néha túlságosan is a hétköznapok emberévé válik, aki már nem is mérlegel, csak reagál az impulzusokra. Ez a társadalom megszokott működése, konstatálta. Éppen ezért arra szólított fel minden jelenlévőt, hogy figyeljenek oda, és ne hagyják magukat becsapni. Kiemelte, hogy meglátása szerint a drogokkal kapcsolatban különösen sok hazugság terjedt el. Ezért is támogatja a drogmegelőzést, hogy ez változzon. .
  • Barnocky_Akos_FilmrendezoBarnóczky Ákos, a Login és a Szőkekóla rendezője, beszédet mondott a rendezvényen. A szónoklat részeként kitért arra, hogy azok a művészek, akik hamisan veszélytelennek és „jópofának” mutatják be a droghasználatot, nem sokban különböznek a drogdílerektől. Mondandóját a művészek felelősségvállalásának fontosságával zárta.
  • Komaromi_Istvan_DandartabornokDr. Komáromi István, korábbi rendőr dandártábornok, röviden beszélt a rendezvényen. Megfogalmazása szerint nem gumibottal, vagyis csak a büntetésre hagyatkozva lehet megoldani a fennálló drogproblémát. A valódi megoldást az jelenti, ha a fiataloknak igaz adatokon alapuló, időbeni drogfelvilágosítást nyújtunk. Így eleve bele sem esnek a drogok csapdájába. Ezért is támogatja a drogmentes csapatot.
  • Nick_Arpad_EromuveszNick Árpád Guinness rekorder erőművész még 64 évesen is azt vallja, hogy a boldogsághoz az igazi kitartás vezet el. A drogok pedig csak eltérítik az embert céljaitól. Ennek demonstrálására 64 éves létére, a fogaival húzott el egy autót a Drogmentes Maraton rendezvényén.

A Maraton programjában olyan akciók szerepelnek, mint drogfelvilágosító előadások tartása, felvilágosító füzetek terjesztése és Drogmentes Kapitányok avatása. A kampány csapattagjai 42 nap alatt, 300 településen átfutva, összesen 2000 kilométert tesznek meg.

  • Drogmegelozo_EloadasA maraton során tartott drogmegelőző előadásokon szó esik a drogok káros hatásairól. Viszont a célok, és kitartás fontossága is mindig az előadás részét képezi.  
  • Drogmentes_Kapitany_EskuAz előadások záróakkordja mindig a Drogmentes Fogadalom, aminek részeként a fiatalok megfogadják, hogy drogok nélkül akarnak élni.
  • Drogmentes_KapitanyokVolt már példa arra is, hogy olyan fiatal, aki az előadáson letette a drogmentes fogadalmat később már felnőttként mondott köszönetet a csapatnak.
  • Drogmentes_Maraton_FutasA fiataloknak minden évben nagy élmény az drogmegelőző előadások mellett a futásban is részt venni.
  • Drogmentes_Maratoni_Futas  A csapat odafigyel, hogy mindenkinek egyaránt élmény legyen a közös futás.

Csak tavaly a 2016-os maraton során több mint százhetvenezer embert értek el személyesen a drogmentesség üzenetével. A Drogmentes Maraton pártfogói között van Beleznay Endre, Erdei Zsolt, Takáts Tamás, és még sokan mások.

A maraton az ország minden megyéjét érinti, és a csapat június 4-én érkezik vissza Budapestre.