fájdalomcsillapítok

Orvosi drogok – Az igazság a fájdalomcsillapítókról

A fájdalomcsillapítók hosszú távú szedése függőséget okozhat azoknál is, akik bár orvosi célból kezdik szedni, végül elkezdenek visszaélni vele, és a függőség csapdájába esnek.

2007-ben a Fentanyl nevű fájdalomcsillapítóval való visszaélés több mint 1000 ember halálát okozta. Ez a szer mint kiderült, a heroinnál 50-szer erősebb.

A vényköteles fájdalomcsillapítók erős szerek, amelyek megakadályozzák az idegrendszert a fájdalomként érzékelt idegi impulzusok továbbításában.

A legtöbb fájdalomcsillapító egyben stimulálja, ösztönzi az agy azon részeit is, amelyek az örömérzettel vannak összefüggésben. Így tehát elzárják a fájdalmat, ugyanakkor pedig a „lebegés” érzését hozzák létre.

A legveszélyesebb fájdalomcsillapítók közé tartozik az OxyContin, melyről a híres rapper Macklemore számolt be egy interjúban. A cikk megtalálható róla az oldalunkon. Az OxyContin ugyanolyan erős, mint a heroin és az idegrendszerre kifejtett hatásában is megegyezik vele.

Miért okoznak függőséget?

A fájdalomcsillapítók hosszú távú használata testi függőséghez vezethet. A test alkalmazkodik az anyag jelenlétéhez, és a szer hirtelen abbahagyását követően elvonási tünetek jelentkeznek. Más esetben a test toleranciát alakít ki a droggal szemben, ami annyit jelent, hogy nagyobb adagokra lesz szükség ugyanannak a hatásnak az eléréséhez.

Mint minden drog, a fájdalomcsillapítók is csak elfedik azt a fájdalmat, amely miatt szedik őket. Semmit sem „gyógyítanak meg”. Az, aki állandóan megpróbálja eltompítani a fájdalmat, lehet, hogy egyre nagyobb és nagyobb adagokat szed be, míg azon nem kapja magát, hogy képtelen kibírni a napot fájdalomcsillapító nélkül.

A szer abbahagyásakor az elvonási tünetek a következők lehetnek: nyugtalanság, izom- és csontfájdalmak, álmatlanság, hasmenés, hányás, hidegrázás és a láb önkéntelen rángása.

Vitamin a fájdalomcsillapítóval szemben

vitamin fájdalomcsillapító helyett

Miben más a vitamin? Miért jobb az ember számára?

A vitamin nem okoz függőséget. A fájdalomcsillapítók igen.

Ha a személy abbahagyja a vitaminok szedését, nem jelentkeznek elvonási tünetek. A fájdalomcsillapítóknál, – ahogy azt feljebb említettük – igen komoly elvonási tünetek figyelhetőek meg.

Elég megnézni egy olyan embert, aki napi szinten szed vitaminokat és egy olyan embert, aki napi szinten szed fájdalomcsillapítókat és tisztán láthatjuk a különbséget mind testi, mind mentális téren.

Szent-Györgyi Albert a C-vitamin feltalálója napi tízezer mg vitamint szedett. Kilencvenhárom évesen halt meg. Vitalitása és életkedve végéig megmaradt.

A vényköteles fájdalomcsillapítóktól való függésre figyelmeztető jelek

10 figyelmeztető jel arra az esetre, ha ismersz valakit, akiről úgy gondolod, hogy függővé válhatott ezektől a szerektől:

1. Növekvő használat: a dózis növelése az idő múlásával annak eredményeként, hogy a személy hozzászokott a szerhez, és nagyobb adagra van szüksége ahhoz, hogy elérje ugyanazt a hatást.

2. A személyiség megváltozása: változások az erőnlétben, a hangulatban, illetve a koncentrációs képességben abból kifolyólag, hogy a mindennapos kötelezettségek másodlagossá válnak a drog iránti szükségérzethez képest.

3. Szociális visszahúzódás: visszahúzódás a családtól és a barátoktól.

4. Folyamatos használat: a fájdalomcsillapítók további szedése azt követően is, hogy javult az orvosi kezelésre szoruló állapot, amelyet a szer enyhíteni volt hivatott.

5. Vények megszerzésével töltött idő: a személy sok időt tölt el azzal, hogy nagy távolságokat tegyen meg fájdalomcsillapító után járkálva, valamint több orvost is felkeres a szerek megszerzése érdekében.

6. A napi szokások és a megjelenés megváltozása: A személyes higiénia elhanyagolása; az alvási és evési szokások megváltozása; állandó köhögés, orrfolyás, valamint vörös, üveges szemek.

7. A kötelezettségek elhanyagolása: a házimunka elhanyagolása, és a számlák kifizetésének elmulasztása; a személy gyakrabban értesíti az iskolát vagy a munkahelyét, hogy beteg.

8. Fokozott érzékenység: szokványos hangok, érzelmek és dolgok látványa túlságosan nagy hatással vannak a személyre; hallucinációi vannak.

9. Eszméletvesztés és feledékenység: megtörtént események elfelejtése, és eszméletvesztés.

10. Védekező viselkedés: a személy egyszerű kérdésekre védekezően vagy kirohanóan reagál, hogy megpróbálja elrejteni a drogfüggőségét, amikor úgy érzi, hogy a titkára fény derül.

OSZD MEG!