alkohol

Alkohol, pia, szesz – Tudd meg az igazat az alkoholról!

Mi az alkohol

Az alkohol egy drog.

A depresszánsok (nyugtatók) közé sorolják, ami azt jelenti, hogy lassítja az életfunkciókat, azaz összefolyó beszédet, bizonytalan mozgást, érzékelési zavarokat és gyors reagálásra való képtelenséget eredményez.

Az elmére kifejtett hatásait tekintve a legjobb, ha olyan drogként gondolunk rá, amely csökkenti a személy racionális gondolkodási képességét, és eltorzítja az ítélőképességét.

Bár depresszánsként sorolják be, az elfogyasztott alkohol mennyisége határozza meg a hatás típusát. A legtöbben a serkentő hatása miatt isznak például egy pohár sört vagy bort, hogy „elengedjék magukat”. Ám ha a személy többet fogyaszt, mint amit a test fel tud dolgozni, akkor megtapasztalja az alkohol nyugtató hatását. Kezdi „butának” érezni magát, romlik a mozgáskoordinációja és az önuralma.

Az alkohol-túladagolás még súlyosabb depresszáns hatásokat vált ki: a fájdalomérzet hiányát, mérgezést, amelynek során a test kihányja a mérget, és végül öntudatlanságot vagy – ami még rosszabb – súlyos túladagolás esetén kómát vagy halált. Ezek a reakciók attól függenek, hogy mennyit fogyaszt az illető, és milyen gyorsan.

Különféle fajtájú alkoholok vannak. Az etil-alkoholt (etanolt) – italokban csak ilyen alkoholt használnak – gabona vagy gyümölcs erjesztésével állítják elő. Az erjedés vegyi folyamat, amelynek során az élesztőgombák bizonyos szerves anyagokat lebontva alkoholt hoznak létre.

Alkoholtartalom

alkohol

Az erjesztett italok, mint például a sör vagy a bor, 2–20%-os alkoholtartalmúak. A párlatok (égetett szesz) 40–50%-os vagy magasabb alkoholtartalmúak. Ezek szokásos alkoholtartalma a következő:

Sör 2–6% alkohol
Almabor 4–8% alkohol
Bor 8–20% alkohol
Tequila 40% alkohol
Rum 40% vagy több alkohol
Brandy 40% vagy több alkohol
Gin 40–47% alkohol
Whiskey 40–50% alkohol
Vodka 40–50% alkohol
Likőrök 15–60% alkohol

Ittas vezetés

2007-ben az USA-ban a tizenévesek ittas vezetéséből származó
balesetek halálos áldozatainak száma 1393 volt – csaknem négy haláleset az év minden napján.
Az amerikai tizenévesek halálozási okainak listáját a gépjármű-balesetek vezetik – a halálesetek több mint egyharmadáért felelősek. A 2006-ban a közúti balesetben meghalt tizenéves járművezetők 31%-a ittas volt az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság szerint.
Annak kockázata, hogy egy alkoholos befolyásoltság alatt álló autóvezető járműbalesetben életét veszítse, legalább 11-szer akkora, mint azoknál a járművezetőknél, akiknek nincs alkohol a szervezetében.
A legtöbb ember számára ezek csak statisztikák – talán sokkolóak, de csak statisztikák. Ám azok családtagjai és barátai számára, akik tizenévesen ittas vezetés következtében meghalnak, minden egyes szám tragikus veszteséget jelent.

Az alkohol torzítja a személy érzékelési és ítélőképességét. Az alkoholos befolyás alatt álló emberek beismerik, hogy a reakcióidejük lassabb, mint amikor nem isznak, és sok mindent megkockáztatnak, amit sosem tennének, amikor józanok. Ez túl gyakran bizonyul végzetesnek.

Hogyan hat az alkohol a testre

Az alkohol a gyomorfalban és a vékonybélben található kis vérereken keresztül szívódik fel a véráramba. Néhány perccel az alkoholivás után feljut a gyomorból az agyba, ahol gyorsan kifejti a hatásait, lelassítva az idegsejtek tevékenységét.

Az alkohol kb. 20%-a a gyomorban szívódik fel. A maradék 80% legnagyobb része a vékonybélben szívódik fel.

Az alkoholt a vér elszállítja a májba is, amely az úgynevezett „metabolizáció” („anyagcsere”) útján kinyeri az alkoholt a vérből, és nem mérgező anyaggá alakítja. A máj egyszerre csak bizonyos mennyiséget tud metabolizálni, a maradék pedig tovább kering az egész szervezetben. Így a szervezetre gyakorolt hatásának erőssége közvetlenül összefügg a fogyasztott mennyiséggel.

Amikor az alkohol mennyisége a vérben meghalad egy bizonyos szintet, a légzőrendszer jelentősen lelassul, és kómát vagy halált okozhat, mivel az oxigén már nem éri el az agyat.

Fiatalok és felnőttek – mi a különbség

A fiatalok teste nem tud ugyanúgy megbirkózni az alkohollal, mint a felnőtteké.

alkohol

Az ivás ártalmasabb a tizenévesekre, mint a felnőttekre, mivel az agy serdülőkorban és fiatal felnőttkorban még fejlődésben van. E kritikus növekedési időszak alatt az ivás egész életre szóló kárt okozhat az agyműködésben, különösen az emlékezetben és a mozgáskoordinációban.

A kutatás szerint azok a fiatalok, akik 15 éves kor előtt kezdenek inni, négyszer akkora valószínűséggel válnak alkoholfüggővé, mint azok, akik 21 éves korukban isznak először.

Néhány tizenéves számára az ivás megoldásnak látszik azokra a problémákra, amelyekkel nem tud szembenézni. Ilyen volt Samantha is.

„13 éves koromban a barátaim kigúnyoltak, ha nem ittam. Azért adtam be a derekam, mert könnyebb volt a többiekhez csatlakozni. Elég boldogtalan voltam, és csak azért ittam, hogy meneküljek az élet elől.

Egyre kevesebbet mentem el otthonról, ezért elkezdtem elveszíteni a barátaimat, és minél jobban egyedül voltam, annál többet ittam.

Erőszakos és gátlástalan voltam. Soha nem tudtam, hogy mit csinálok. Szétromboltam a családomat.” 

Amikor 16 éves korában kirúgták otthonról, hajléktalan volt, koldulni kezdett, hogy italt vehessen. Többévi alkoholizálás után az orvosok elmondták neki, hogy jóvátehetetlenül károsodott az egészsége.

Mi az alkoholizmus

Az alkoholfüggőségnek (alkoholizmus) négy tünete van:

Sóvárgás: erős igény vagy kényszer az ivásra.
Önuralom elvesztése: képtelenség határt szabni az ivásnak.
Testi függőség: elvonási tünetek, például émelygés, izzadás, remegés és szorongás, amelyek akkor következnek be, amikor huzamosabb, intenzív ivás után abbahagyják az alkoholfogyasztást.
A súlyos függőség életveszélyes elvonási tünetekhez vezethet, beleértve a görcsöket, amelyek az utolsó alkoholfogyasztás után 8-12 órával kezdődnek. A delirium tremens (DT, „remegő önkívület”) 3-4 nappal később kezdődik; a személy rendkívül izgatottá válik, remeg, hallucinál, és elveszti a kapcsolatot a valósággal.

Tolerancia: ellenálló-képesség, ami azt jelenti, hogy nagyobb alkoholmennyiség szükséges a mámoros állapot eléréséhez.
Az egyre súlyosabb alkoholista gyakran mondja, hogy bármikor abba tudná hagyni, ha úgy döntene – csak éppen soha nem „dönt úgy”. Az alkoholizmus nem egy végállomás, hanem folyamat, a romlás hosszú útja, amelynek során az élet folyamatosan rosszabbodik.

RÖVID TÁVÚ HATÁSOK

Attól függően, hogy mennyit fogyaszt belőle, és milyen az illető fizikai állapota, az alkohol a következőket okozhatja:

 • összefolyó beszéd 
 • álmosság
 • hányás 
 • hasmenés 
 • gyomorrontás 
 • fejfájás 
 • légzési nehézségek 
 • torz látás és hallás 
 • csökkent ítélőképesség 
 • romló érzékelés és mozgáskoordináció 
 • öntudatlanság 
 • vérszegénység 
 • kóma 
 • emlékezetkiesés (az alkoholfogyasztó nem emlékszik a befolyásoltság idején történt eseményekre) 

HOSSZÚ TÁVÚ HATÁSOK

A mértéktelen ivás és a folyamatos nagy mennyiségű alkoholfogyasztás sok egészségügyi problémával függ össze:

 • akaratlan sérülések (pl. autóbaleset, elesés, égés, vízbe fulladás)
 • szándékos sérülések (pl. lőfegyverhasználat, szexuális zaklatás, családon belüli erőszak)
 • gyakoribb munkahelyi balesetek és termeléskiesés 
 • gyakoribb családi problémák, szakítások 
 • alkoholmérgezés
 • magas vérnyomás, agyvérzés és egyéb szívvel kapcsolatos megbetegedések 
 • májbetegség 
 • idegkárosodás
 • szexuális problémák 
 • maradandó agykárosodás 
 • B1-vitamin-hiány, amely amnéziát, fásultságot és tájékozódási zavart eredményezhet 
 • fekélyek 
 • gyomorhurut (a gyomorfal gyulladása) 
 • alultápláltság
 • száj- és torokrák

Az alkohol rövid története

Erjesztett italok a korai egyiptomi civilizációban.
Erjesztett gabonát, gyümölcslevet és mézet már évezredek óta használnak alkohol (etil-alkohol vagy etanol) előállítására.

Az erjesztett italok már az ókori egyiptomi civilizációban jelen voltak, és előkerültek bizonyítékok arra is, hogy az ókori Kínában már kb. i. e. 7000-ben létezett egyfajta alkoholtartalmú ital. Indiában i. e. 3000 és 2000 között fogyasztották a „szúra” nevű, rizsből lepárolt szeszes italt.

A babiloniaknál már i. e. 2700-ban volt istennője a bornak. Görögországban az egyik első alkoholtartalmú ital, amely népszerűvé vált, a mézből és vízből erjesztett méhsör volt. A görög irodalom tele van a túlzott ivás elleni figyelmeztetésekkel.

Számos amerikai indián civilizáció fejlesztett ki alkoholos italokat a Kolumbusz előtti időkben. Dél-Amerikában, az Andok térségében kukoricából, szőlőből vagy almából állítottak elő különböző erjesztett italokat, amelyek neve „csicsa” volt.
A 16. században az alkoholt orvosi célokra is széles körben használták. A 18. század elején a brit parlament elfogadott egy törvényt, amely szorgalmazta a gabonából készült szeszes italok előállítását. Az olcsó szeszes italok elárasztották a piacot, és a fogyasztás a 18. század közepére érte el csúcspontját. Angliában a ginfogyasztás elérte a kb. 70 millió litert, és az alkoholizmus elterjedtté vált.

temető

A 19. század új irányzatokat hozott: a mértékletességi mozgalom a mérsékelt alkoholfogyasztást kezdte hirdetni, majd az alkohol teljes betiltását követelték.

1920-ban az USA elfogadott egy törvényt, amely betiltotta a szeszes italok gyártását, eladását, importálását és exportálását. Az illegális alkoholkereskedelem virágzásnak indult, ezért 1933-ban feloldották a szesztilalmat.

Ma a becslések szerint az USA-ban 15 millió alkoholista van, és a halálos autóbalesetek 40%-ában játszik szerepet az alkohol.

Forrás: Igazság az alkoholról drogfelvilágosító füzet

 

Oszd meg!